Glasbewerkingen

Glas kennen we vooral in transparante vorm. Deuren, ramen, spuien en luifels zijn meestal in onbewerkte vorm geïnstalleerd. Daardoor zou men bijna vergeten dat er nog heel veel andere mogelijkheden zijn met transparant glas. Bewerkingen die het glas een extra dimensie geven, een finishing touch met veelal een chique uitstraling. Maar welke bewerkingen zijn er precies?

Glas appliqué is een glaskunstvorm waarbij uitgesneden glas op glas wordt gelijmd. De vertaling van glas appliqué betekent gelijmd glas. Bij de glas appliqué-techniek gebruikt men plexiglas. Gekleurd doorzichtig glas snijdt men in de gewenste vorm en met flexibele doorzichtige lijm op plexiglas vastgeplakt. Het 2-D kunstwerk is bestand tegen wisselingen van temperatuur. Met glas appliqué verfraait u ramen, wanden of deuren.

Glas graveren doet men met behulp van een laser. Glas graveren is dus eigenlijk glas laseren. Met een laser wordt een door u gewenste afbeelding op het glas gelaserd. Met deze techniek komt een afbeelding heel gedetailleerd op het glas.

Hakwerk geeft een schitterend resultaat aan glas. Een tekst of afbeelding wordt eerst op het glas gezandstraald. Op bepaalde plaatsen hakt men het glas weg. Het hakwerk vangt zonlicht op, zodat er schittering ontstaat. Hakwerk is een ambachtelijke techniek en vereist vakmanschap. Deze techniek ziet men vaak terug in glazen trofeeën, grafstenen en monumenten.

Bij printen op glas versmelt men gekleurd glas op glas en ontstaat er een afbeelding. Deze techniek wordt meestal toegepast wanneer er een kleine oplage moet worden bedrukt.

Met slijpen ontstaat een sierlijke rand, en kent drie technieken: facet slijpen, verstek slijpen en polyslijpen. Facet slijpen levert een decoratieve rand aan glas of spiegel. Polyslijpen maakt zichtbare randen onscherp. Hoeken van 45 graden ontstaan bij verstek slijpen.

Bij zandstralen of gritstralen blaast een compressor gritkorrels tegen het glas. Zo ontstaat op de gezandstraalde gedeeltes van een logo, afbeelding of tekst, een mat effect. Gezandstraald glas staat bijzonder mooi in scheidingswanden, deuren en ramen.

Zeefdrukken gebeurd met een speciale verf. Glaspoeder wordt met glas versmolten en is bestand tegen vocht en licht en levert een permanente bedrukking op. Deze zeefdruktechniek ziet men vaak terug op flessen, glazen, balustrades en etalageramen.

http://www.aaglashandel.nl/Glas-Producten/Glas-bewerkingen/