Het is tijd voor een nieuwe CV ketel zonder poespas

Centrale verwarming is niet meer weg te denken in onze moderne maatschappij. We willen een aangename omgeving zonder al te veel stil te staan bij de details. Daarbij hoort een goede, degelijke, veilige en vooral milieuvriendelijke cv-ketel.

Een nieuwe ketel

Standaard wordt elk huis opgeleverd met een cv-ketel, maar na een aantal jaren gaat daar de slijt op zitten of voldoet het niet meer aan de nieuwste eisen. Anders gezegd, ze zijn niet meer veilig en ze kosten te veel. Het wordt tijd voor een nieuwe ketel, waarbij er een ruime keuze is aan types, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Soorten ketels

 • Soloketel: regelt uitsluitend de verwarming

 • Combiketel: regelt verwarming en warm water(boiler)

 Een ander onderscheid is dat in rendement of omzettingspercentage energie in nuttige warmte:

 • Vr-ketel: 90%, verliest energie aan waterdamp

 • Hr-ketel: meer dan 100%, vangt waterdamp af en voegt dat toe aan de al geproduceerde warmte, van daar dat meer dan 100%

 • HRe-ketel: wekt naast warmte ook elektriciteit op

Een Vr-ketel is in aanschaf goedkoper, omdat het geen afvoer nodig heeft voor de waterdamp, maar een Hr-ketel heeft een lager gasverbruik en zal op de langere duur dus waarschijnlijk goedkoper uitvallen.

Lucht voor verbranding kan worden gehaald uit de directe omgeving – open cv-ketel( goed geventileerde ruimte nodig) of van buiten – gesloten cv-ketel( lucht wordt van buiten gehaald, duurder, complexere installatie)

Waar moet je nog meer op letten?

 • Vermogen van de ketel, die immers geschikt moet zijn voor jouw specifieke woonsituatie.

 • Comfort Waarde: deze wordt weergegeven in het CW-label geeft aan hoe snel en hoe veel warm water je kunt verwachten van je ketel. Hoe meer je tegelijkertijd nodig hebt, des te hoger de CW-waarde moet zijn van je nieuwe ketel

Deze twee hangen natuurlijk samen

 • Kosten

 o Materiaal, installatie, onderhoud en garantie van de ketel van je keuze

 o Gasverbruik

Naast de koop van een ketel, kun je deze ook huren ( contract gebonden) of leasen( ketel wordt je eigendom, maandelijks bedrag, flink hogere kosten dan koop)

Van het grootste belang echter bij de aankoop van een nieuwe cv-ketel is dat je je goed en duidelijk laat informeren, zorgt dat de verkoper over alle relevante informatie beschikt en dat je samen tot de beste oplossing komt voor hetgeen jou voor ogen staat.

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/cv-ketels