Solidowonen

Het werk van de slotenmaker

De taak van slotenmakers is om sloten te openen en, waar nodig, te repareren. Het vakgebied waarin ze werken wordt ook wel beveiligingstechniek genoemd. Sloten maken al sinds de middeleeuwen gebruik van hetzelfde stiftcilindermechanisme, en om een slot schadevrij te openen, passen slotenmakers dan ook nog steeds vergelijkbare technieken toe als hun voorgangers deden.

Hoewel de sloten niet veel veranderd zijn, zijn beveiligingssystemen natuurlijk wel sterk verbeterd, onder andere dankzij het gebruik van lasers en digitale technologie. Het werk van de slotenmaker is als gevolg van deze ontwikkelingen zeker veranderd. Honderd jaar geleden was een slotenmaker nog een hele dag bezig als hij één slot wilde produceren met behulp van zijn vijl en hamer. Tegenwoordig worden sloten in grote fabrieken geproduceerd, al is het design van binnen nog steeds vrijwel hetzelfde.

Omdat de slotenmaker zich niet meer bezig hoeft te houden met het produceren van sloten, kan hij zich doorgaans bezighouden met reparaties. Veel slotenmakers hebben hierbij een specialiteit; denk aan privékluizen, bankkluizen of zelfs sleutelkaartsystemen. Dit soort sleutels kunnen niet in massafabrieken gemaakt worden, en vereisen dus het vakmanschap van een goede slotenmaker.

De meeste slotenmakers hebben een eigen winkel en een bedrijfsauto waarmee ze sloten ter plekke kunnen repareren. Soms worden slotenmakers ook wel door de overheid ingehuurd om onderzoek te doen naar misdrijven, of om fulltime aan beveiligingssystemen te werken. In zo’n geval ontwerpt de slotenmaker een beveiligingsplan, gebaseerd op de beveiliging die een gebouw nodig heeft. Voor een onderneming kan intensieve beveiliging een dure grap worden!

Een slotenmaker kan zich op verschillende manieren specialiseren. De meest gekozen specialisaties zijn sloten op woningen en auto’s.

Slotenmakers hebben een officieel certificaat nodig voordat ze aan de slag kunnen. Zelfs een professionele slotenmaker kan echter nog verder leren, om zo meester-slotenmakers te kunnen worden. In veel landen is ook hier een certificaat voor nodig, samen met bewijs van werkervaring.

Kijk voor meer informatie op Locksecure.nl. Deze slotenmaker in Den Haag en omgeving biedt de beste slotenmakersdiensten voor voertuigen in de Randstad!

http://www.locksecure.nl/