Huis verhuren: wat levert het op?

Huis verhuren: wat levert het op?

Hebt u enkele jaren gespaard? Of zoekt u naar een bron van passief inkomen? Wat is vandaag de dag een veilige belegging? Wat is een belegging met aantrekkelijke winst? Welk alternatief is er voor sparen op de bank? Meer en meer mensen kijken naar andere manieren om rendement te bereiken met (spaar)geld. Sparen levert vrijwel niets op, beleggen op de beurs wordt ervaren als risicovol en niets doen is ook geen aantrekkelijk alternatief… Welke investering levert wel geld op? Een aantal beleggers kiest voor beleggen in een woning – voor de verhuur. En dat lijkt helemaal geen raar idee.

Appartement verhuren? Je bent gewaarschuwd

Nooit doen! Iemand die voor de eerste keer een appartement wil gaan verhuren, ontvangt in de meeste gevallen diverse argumenten van kennissen waarom het verhuren van een appartement een erg belachelijk idee is. Enig veelvoorkomende redenen tegen het verhuren van een woning zijn onder meer:

 • De huurder zorgt voor waardedaling van uw appartement.
 • De huurder vernielt uw huis.
 • De huurder laat uw huis vuil achter.
 • De huurder beheert een wietplantage op zolder.
 • etc, etc, etc…

Deze argumenten zijn niet altijd helemaal zonder waarheid. Investeren in een woning is niet zonder gevaren. Veel nieuwe verhuurders raken al snel overweldigd door de grote hoeveelheid werk om huurders te beheren. Deze verhuurders zijn na korte tijd uitgeteld omdat ze nooit hebben geleerd hoe ze een goede verhuurder kunnen worden. 

Wie het slim aanpakt, kan een mooi resultaat behalen met de verhuur van een huis. Slimme verhuurders vinden een oplossing voor deze kwesties. Slimme verhuurders doen wat ze zelf kunnen zelf, en laten het gespecialiseerde werk over aan verhuurmakelaars. Zij besteden een deel van de werkzaamheden van verhuur uit. Wel de lusten, niet de lasten.

 

Problemen voor de verhuurder

Bij de verhuurder hoort men in beginsel vaak dezelfde problemen. De verhuurder dient heel wat vragen te beantwoorden voordat hij/zij een huis kan verhuren. Typische vragen zijn:

 • Hoe screen ik een (potentiële) huurder?
 • Hoe snel kan ik mijn woning verhuren?
 • Zijn mijn huurinkomsten belast?
 • Kan ik mijn woning voor bepaalde of onbepaalde tijd verhuren?
 • Welke verzekeringen zijn verstandig om te regelen?
 • Hoe voorkom ik onbetrouwbare huurders?

Het beantwoorden van deze vragen kan deels door het doen van onderzoek. Maar vaker helpt het wanneer men uit ervaring kan spreken. Aangezien veel verhuurders een appartement voor het eerst zullen verhuren, is het slim gebruik te maken van de ervaring van een verhuurmakelaar.

 

Verhuur: Welke inkomsten zijn reeel?

De belangrijkste vraag voor vele verhuurders: Een huis verhuren – wat levert het op? Om te bepalen wat een woning verhuren u oplevert, dient u een indicatie te hebben van de (jaarlijkse) opbrengsten en kosten. Het verschil is de winst. Om te bepalen of het een goede investering is, zou u het kunnen vergelijken met andere rendementen die u elders zou kunnen bereiken. U kunt de winst uit verhuur bijvoorbeeld vergelijken met wat u zou bereiken wanneer u het vastgoed zou aanbieden en deze som geld op een spaarrekening zou plaatsen. 

Voor een goede afweging moet u ten eerste inzicht hebben in de (te verwachten) kosten van verhuur. Belangrijkste kosten zijn bijvoorbeeld onderhoudskosten, abonnementen (op bijvoorbeeld CV of wasmachines), gemeentelijke lasten en kosten die gemoeid zijn met het vinden van nieuwe huurders. Een kostenpost die meestal vergeten wordt, zijn de kosten van leegstand. Wanneer het woning een of twee maanden per jaar leegstaat, heeft een aanzienlijk ander rendement dan wanneer het continu verhuurd wordt. Leegstand heeft ook te maken met de andere component: de opbrengsten. 

U dient een inschatting te maken van de te verwachten opbrengsten, ofwel: de huur die u maandelijks kunt innen. De hoogte van huur is afhankelijk van type appartement, locatie, staat van onderhoud, voorzieningen in de omgeving, afstand tot openbaar vervoer en uitvalswegen, afstand tot een (winkel)centrum, etc. Kortom: alles waar veel huurders belang aan hechten. Let op dat u zichzelf niet rijk rekent met huurprijzen. Een te hoge huurprijs, kan leiden tot langere leegstand. Meestal is een wat lagere huurprijs te prefereren boven een hogere prijs maar met langere leegstand. 

Er zijn diverse tools waarmee u eenvoudig het rendement van verhuur kunt bepalen. Een goede tool is bijvoorbeeld te downloaden via: een huis verhuren.

Verhuur aan expats

Sommige verhuurders richten zich met name op de verhuur aan expats (ook wel: expatriates). Een expat is iemand die tijdelijk in een ander land verblijft. Vaak gelden expats als ideale huurders, aangezien zij in de meeste gevallen werken voor grote, gerenomeerde bedrijven. Expats hebben daarom in elk geval een baan en meestal voldoende salaris zodat zij de huur kunnen blijven voldoen. Daarnaast voorziet de onderneming dikwijls in vergoedingen voor huur, waardoor eventuele financiele zaken dikwijls snel en zakelijk afgehandeld kunnen worden. Verhuur aan expats is in sommige aspecten anders. Expats hebben in de meeste gevallen wat hogere eisen voor bijvoorbeeld parkeergelegenheid, nabijheid van snelwegen en nabijheid van (winkel)centra. Daarnaast zijn veel expats geinteresseerd in gemeubileerde verhuur (in plaats van alleen gestoffeerde verhuur), aangezien zij zelf geen meubels hebben – of deze wensen aan te schaffen voor de korte periode dat zij in Nederland huren. Aangezien expatriates uit een andere cultuur komen, is er een mogelijkheid voor miscommunicatie of andere (woon)gewoonten, die afwijken van wat men hier in Nederland gewend is. Flexibel omgaan met eventuele verschillen helpt. Tot slot vindt communicatie met expatriates in de regel plaats in het Engels. Contracten, brieven, emails en andere communicatievormen zullen in de Engelse taal moeten plaatsvinden. Mogelijk heeft u extra kosten bij het correct vertalen van uw communicatie. Pas op voor misverstanden: liever iets te duidelijk uitleggen, dan dat later blijkt dus u en uw huurder elkaar niet hebben begrepen – en daarom problemen ontstaan.

Hoe vermijd ik onzorgvuldige huurders?

Een van de ergste rampen voor verhuurders is dat zij onbetrouwbare huurders in hun appartement hebben toegelaten – en er nooit meer vanaf komen. En hoewel het misschien lijkt alsof je gewoon pech kunt hebben met huurders, er zijn veel zaken die de kans op onbetrouwbare huurders erg kunnen verkleinen. Het begint met uw woning: welke soort huurder komt hier op af? Een appartement dat goed onderhouden is, trekt in de regel meer betrouwbare huurders, dan een bijna niet onderhouden appartement. Hoe wordt een woning gepresenteerd? Goede foto’s en een duidelijke beschrijving zijn van groot belang bij het vinden van de goede huurders. Verder is een face-to-face treffen met huurders iets om nooit over te slaan. Een face-to-face ontmoeting vertelt u veel meer dan 1.000 documenten. Maar uiteraard moeten ook de documenten (zoals id-card, referenties, eventuele aanbevelingen van vorige verhuurders) voldoen. Tenslotte moet u een “connectie” hebben met uw huurders. Een naar voorgevoel is vaak een zeer goede voorspeller voor toekomstige problemen.

Verhuur van appartementen ook in de toekomst de moeite waard

Het ziet er naar uit dat het verhuren van woningen ook de komende jaren interessant blijft. De komende tijd blijft er een tekort aan huurwoningen in de vrije sector in Nederland. De huurprijzen zijn de laatste tijd hoger dan ze ooit waren. De andere opties voor beleggen blijven voorlopig zeer onaantrekkelijk of kennen hoge risico’s. Een andere trend is dat de woningprijzen blijven stijgen, waardoor bij verkoop potentieel een extra resultaat behaald kan worden. Kortom: het vooruitzicht is dat ook het verhuren van huizen in de toekomst interessant blijft.

Huurprijzen blijven hoger worden

De huurprijs van een huurwoning in de vrije sector in Nederland is medio 2016 met ruim 6% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde huurprijs komt zodoende uit op 13,50 euro per vierkante meter per maand. Volgens Pararius is met name de laatste twee jaren de huurprijs in de Randstad erg hard toegenomen. Een huis huren in Amsterdam is nog steeds heel veel duurder dan elders. Maar ook de verhuurmakelaar Rotterdam, Utrecht en Den Haag melden dat de huurprijzen flink zijn toegenomen.

Woning verkopen?

In de meeste gevallen bedenkt men het net te laat: “we hadden ons oude appartement ook kunnen verhuren in plaats van te koop aanbieden!” Voor sommige mensen komt de vraag boven of zijn hun (oude) appartement zullen verhuren in plaats van verkopen, zodra zij zelf een nieuwe appartement hebben gekocht. Wat gaan we doen met het oude woning? De vraag is dan: het appartement verhuren in plaats van verkopen?

Een huis te koop aanbieden levert direct een bedrag op, en een huis verhuren levert een inkomstenbron op die maandelijks oplevert – en bij hoger wordende woningprijzen mogelijk ook een grotere som bij verkoop in de toekomst. Of verhuur interessanter is dan verkoop hangt met name af van de business case: wat levert het meeste op? Wat zou de verhuur van uw huis kunnen opleveren? En is er een aantrekkelijk alternatief dat meer oplevert dan verhuur wanneer u het vermogen dat vrij komt door eventuele verkoop daarin belegt? Als u een huis heeft dat met weinig moeite verhuurbaar is, is verhuur dikwijls een goede optie.

Verhuur van een woning ook voor mij een bron van inkomsten?

Een huis verhuren wat voor u? Dat hangt er vanaf. Heeft u een spaargeld dat u wilt investeren in een woning? Hebt u een woning (of huis op het oog) dat gewild is door huurders – vanwege de locatie, indeling en staat van onderhoud? En kunt u zakelijk omgaan met eventuele huurders? Bent u bereid om tijd te steken in het vinden van huurders? Dan is een huis verhuren een aantrekkelijke optie om winst te behalen met uw (spaar)geld. Neem contact op met een verhuurmakelaar om uw ideeen voor te leggen; in de meeste gevallen voorziet de verhuurmakelaar u vrijblijvend van adviezen over de verhuur van uw woning.

https://www.eenhuisverhuren.nl/