Energie besparen is groen en goedkoop. Kom maar op met die tips. Je bent het goedkoopst uit als je helemaal geen energie verbruikt. Logisch, maar natuurlijk wel heel erg lastig. Maar met het besparen van energie kom je ook al een eind. Vaak ligt het heel erg voor de hand, maar heb je het net even niet in de gaten. Daarom hier enkele handige tips waarmee je energieverbruik omlaag gaat. Energiekosten besparen heb je echt al snel voor elkaar.
Doe je licht wat vaker uit. Zeg eens eerlijk. Heb jij je lichten ook onnodig aanstaan? Wees alert en let gewoon even op met het uitzetten van je verlichting. Zonder dat je het beseft verbruik je namelijk echt heel veel energie. Zonde en vooral zinloos. Maak er geen gewoonte van meteen overal de lichten aan te doen als je binnen komt. En een uurtje later het licht aan is natuurlijk ook al een hele verbetering. Of ga dichter bij het raam zitten als je lekker in je pocket aan het lezen bent. Wen je vooral aan om de lichten direct weer uit te doen als je een ruimte verlaat.
Gloeilampen de deur uit De gloeilamp verdwijnt langzaam uit de winkels en ook uit ons bestaan. Het is inderdaad al een stuk lastiger geworden, maar je kunt nog steeds gloeilampen kopen. Maar doe het niet. Gebruik spaarlampen of ledlampen in plaats van gloeilampen. Al helemaal bij de lampen die vaak lang aan staan. Het is echt de moeite waard om je hele huis even te controleren. En dan alle gloeilampen die je in je huishouden tegenkomt meteen vervangen. Dat scheelt echt gigantisch in je energieverbruik. Het verschil in verbruik tussen een spaarlamp of ledlamp en de vertrouwde gloeilamp is aanzienlijk.
Denk aan je dimmers Iedereen heeft wel een aantal dimmers in huis. Als je een bepaalde lamp altijd in dimmerstand hebt staan, moet je deze lamp direct vervangen voor een lager wattage. Scheelt weer. Dimmers op verlichting zijn natuurlijk vooral erg handig om jouw favoriete mate van verlichting te bepalen. Maar het is dus helemaal niet efficiënt als je het energieverbruik wilt verlagen. Want het verbruik wordt nog steeds voor een groot gedeelte veroorzaakt door het maximale vermogen van je lamp. Dus als je die meest felle stand bijna toch nooit gebruikt, is het veel slimmer om te kiezen voor lampen met een lager wattage.
Schakel ook TL-buizen uit Het klopt dus niet dat het aan- en uitschakelen van een TL-verlichting zoveel energie kost. Dat zou de reden zijn waarom mensen de TL-buis gewoon altijd aan laten. Het klopt wel dat het opstarten van een TL-buis iets meer energie kost. Maar dat extra verbruik compenseer je al weer wanneer je de lamp langer dan vijf seconden uit laat staan. Snel verdiend dus. Je kunt dus ook besparen met TL-verlichting. |
https://www.linkedin.com/groups/4852609 |