Solido Wonen
Image default
Aanbiedingen

Woning en interieurfotografie

Bij een goede presentatie van uw woning horen goede foto’s

Veelal wordt de fotografie van het interieur en het exterieur van een woning overgelaten aan de makelaar. Dat is dan ook te zien. Uitzonderingen daargelaten, een makelaar is geen fotograaf en een fotograaf is geen makelaar. Het fotograferen van een interieur is moeilijker dan dat veel mensen denken en kan beter aan een professional overgelaten worden.

Interieurfotografie

Bij het vertalen van een driedimensionale ruimte in een plat vlak is het camera standpunt erg belangrijk. Dat bepaalt wat er van het interieur weerggegeven wordt en hoe dit gepositioneeerd wordt in het kader. De uiteindelijke foto moet natuurlijk ook interessant zijn om naar te kijken. Bij het vinden naar de juiste plek van de camera kom je vaak tot de constatering dat er wel erg veel plafond of juist vloer wordt weergegeven. Een professionele interieurfotograaf gebruikt hiervoor zogenaamde tilt en shift objectieven. Bij een camera die waterpas staat kan dan het beeld dat door de lens op de sensor geprojecteerd wordt verplaatst worden zodat dan meer of minder plafond of vloer op de foto komt. Op deze wijze blijven ook de verticale lijnen verticaal. Dus muren blijven recht staan en meubels lopen niet taps toe.

Ook bij het exterieur van een woning is dit natuurlijk belangrijk. Als een dak er op moet staan gaan de muren naar binnen wijken als de camera omhoog gericht wordt. Zonder tilt en shift objectief kun je de muren rechthouden maar dan moet de camera ver naar achteren staan en krijg je wel erg veel tuin.

Kleur en contrastverschil

Bij bovenstaande foto valt er veel licht door de ramen de keuken binnen. Het verschil in helderheid tussen buiten en achterin de keuken is enorm. De belichting aanpassen op een van beide zorgt voor of een te donkere foto of voor overbelichte raampartijen. Dit probleem is in bovenstaande foto opgelost door een combinatie van 2 technieken:

  • licht toevoegen: er is links in beeld een flitser geplaatst met een diffusor die indirect de keuken verlicht. Hierdoor komt dit gedeelte qua helderheid meer in evenwicht met de raampartij. Bijkomend voordeel is dat de kleur van flitslicht vergelijkbaar is met daglicht.

  • belichtingen combineren: door middel van het maken van een belichtingstrapje en deze in de digitale nabewerking met elkaar te combineren kan het dtnamisch bereik van de uiteindelijke foto enorm vergroot worden.

Interieurfotografie door STUDIOVHF

De fotografen van STUDIOVHF fotograferen interieurs en vastgoed door heel Nederland voor vastgoed beheerders, interieurbouwers, architecten en toeleveranciers van de interieurbranche. Neem eens een kijkje in het portfolio.

https://www.studiovhf.com/interieurfotografie