Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je wil weten over brandhout

Brandhout is een manier om je huis warm te houden. Je kunt brandhout gebruiken om een kampvuur te maken tijdens het kamperen of gewoon om te kunnen genieten van het buitenleven tijdens de wintermaanden. Het is dus ideaal om warm te blijven, maar je kunt het ook gebruiken om te koken. Ben je op zoek naar haardhout Lelystad? Er zijn verschillende soorten hout, waaronder eiken, berken, essen en nog veel meer. Kies het juiste hout op basis van het doel. Hier zijn de belangrijkste functies van brandhout.

Brandhout voor de open haard

Heb je brandstof nodig voor je open haard? Haardhout Hoogeveen is de juiste keuze. Je kunt haardhout gebruiken om je huis warm te houden, zowel voor de open haard als voor de kachel. Een open haard geeft slechts stralingswarmte af, terwijl een kachel ook convectiewarmte geeft om de hele kamer op temperatuur te brengen. Je kunt verschillende soorten brandhout gebruiken voor in de open haard. Eikenhout is de meest populaire keuze. Dat komt omdat het een harde en elastische houtsoort is die je bijna overal kunt krijgen. Het kan even duren voordat deze houtsoort brand, maar daarna brand het voor een lange tijd.

Brandhout voor de kachel

Een kachel gebruikt brandhout als primaire brandstof. Omdat de kachel het hout langzaam verbrand, ontstaat er een constante warmteafgifte. Dit is anders dan de korte uitbarstingen van een open haard. Een kachel bereikt daardoor hogere temperaturen dan een open haard. Dit maakt het ook gemakkelijker voor mensen met allergieën om te ademen als ze in hun huis zijn. Er zullen namelijk geen deeltjes door de lucht zweven. De meest populaire houtsoort voor de kachel is eik, beuk, acacia en kastanje. Deze houtsoorten branden lang en geven prachtige vlammen. Daarnaast zullen houtsoorten zoals wilg en berk minder lang branden.

Brandhout voor een kampvuur

Ben je van plan om te gaan kamperen? Neem dan voldoende brandhout mee om een kampvuur te maken. Er zijn verschillende redenen om een kampvuur te maken. Ten eerste kan het je ’s nachts warm houden. Je kunt een kampvuur ook gebruiken om eten of water te koken. De meest gebruikte houtsoorten voor kampvuren zijn berk, esdoorn of eik. Zorg ervoor dat je droog brandhout gebruikt. Het verbranden van vochtig brandhout maakt het vuur namelijk rokerig. Je moet rekening houden met verschillende factoren om in te schatten hoeveel brandhout je nodig hebt, zoals de duur van je kampeervakantie, het doel van het kampvuur en de weersomstandigheden.