Solido Wonen
Image default
Aanbiedingen

Alles wat jij moet weten over de verschillende gradaties van logistieke dienstverlening

Alles wat jij moet weten over de verschillende gradaties van logistieke dienstverlening

Veel mensen denken onterecht dat logistiek alleen het transport van A naar B omvat. Maar eigenlijk is het zoveel meer dan dat. Logistiek heeft namelijk te maken met alle activiteiten die komen kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van goederenstromen. Omdat logistiek zo ontzettend veel activiteiten omvat, die wel of niet uitbesteed kunnen worden, kunnen er verschillende gradaties van logistieke dienstverlening worden onderscheiden: van 1PL tot 6PL, waar bij iedere stap steeds meer activiteiten worden uitbesteed. In deze blog willen we hier graag wat verder op ingaan. 

 

First Party Logistics

Bij First Party Logistics, 1PL, houdt het bedrijf dat de goederen produceert de logistiek daaromheen zelf in handen. Er wordt niets uitbesteed. Het bedrijf zorgt zelf voor de opslag van de goederen en het transport ervan naar de eindgebruiker. Deze vorm zie je vooral bij productiebedrijven die op zeer kleine schaal produceren en alleen lokaal distribueren in de nabije omgeving.

 

Second, Third en Fourth Party Logistics

Vanaf Second Party Logistics, 2PL, worden er langzaamaan wat activiteiten uitbesteed. Dit begint allereerst met het uitbesteden van het transport aan een externe partij. Bij Third Party Logistics, 3PL, komt hier ook de opslag bij, inclusief voorraadbeheer en het verpakken en labelen van goederen. Productorders en facturatie blijven echter wel in het beheer van het opdrachtgevende bedrijf. 4PL of Fourth Party Logistics gaat nog een stapje verder. Hierbij wordt er één coördinerende partij aangesteld, een soort agent, die namens de opdrachtgever verschillende 3PL partijen inschakelt voor het verzorgen van de logistieke processen. De 4PL partij is bovendien verantwoordelijk voor het project management en de strategiebepaling. Op zoek naar een 2PL, 3PL of 4PL operator? Bij Melis transportbedrijf ben je aan het juiste adres!

 

Fifth en Sixth Party Logistics

Bij 5PL of Fifth Party Logistics wordt de gehele logistieke keten of supply chain van begin tot eind uit handen gegeven. De 5PL partij ontwikkelt, organiseert en implementeert logistieke oplossingen voor het opdrachtgevende bedrijf en maakt hierbij gebruik van de nieuwste technologieën. Zo worden de standaard toeleveringsketens volwaardige toeleveringsnetwerken. Een 5PL partij controleert deze netwerken. Sixth Party Logistics, 6PL, is eigenlijk hetzelfde als 5PL met als enige verschil dat de supply chain deels geautomatiseerd is en wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI). Zo kunnen de verschillende processen bijvoorbeeld automatisch worden aangestuurd op basis van trends, prognoses en ontwikkelingen.

 

https://www.melislogistics.nl/