Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Bekijk hoe je je huis verwarmt met een pelletkachel

 

Verwarmen met houtpellets

Dit artikel gaat over houtpellets. Wat zijn dat? Waarom zou u ze gebruiken voor verwarmingsdoeleinden? Hoe werkt een pelletkachel? Op die vragen gaan we achtereenvolgens in. Tenslotte geven we kort aan waar houtpellets te koop zijn.

 

Wat is een houtpellet?

Belangrijke kenmerken van houtpellets zijn, dat ze dezelfde vorm en grootte hebben. Die bepalen mede hoe een pelletkachel eruit ziet en werkt. Houtpellets worden gemaakt van afvalhout, dat wordt geperst tot kleine staafvormige korrels. We praten dan met name over houtzaagsel, houtschaafsel, houtkrullen en kleine stammen. Dit betekent dat voor het produceren van houtpellets geen bomen worden gekapt. De samenstelling van een pellet bepaalt de kleur en de brandeigenschappen. Lichtkleurige houtpellets zijn vaak van dennenhout gemaakt en voor donkerkleurige kan bijvoorbeeld essenhout zijn gebruikt. De donkerkleurige branden beter en niet zo fel. De lichtkleurige houtpellets branden sneller en hun rendement is lager.

Waarom houtpellet voor verwarming gebruiken?

We kijken hier met name naar het duurzame karakter van het verwarmen met houtpellets. We noemden al dat voor houtpellets geen bomen worden gekapt, omdat ze van afvalhout worden gemaakt. De efficiënte van de verbranding van houtpellet is zeer goed. Er blijft na verbranding weinig as over. Net als bij de verbranding van alle fossiele brandstoffen komt er CO2 vrij. U zou de verbranding van hout echter als CO2-neutraal kunnen zien. Dat geldt als er voldoende nieuwe aanplant plaatsvindt, die het CO2 kan opnemen. Voor aardgas geldt dat bijvoorbeeld niet. Houtpellets kunnen met de stijgende gasprijs een prima alternatief voor die brandstof zijn.

 

Hoe werkt een pelletkachel?

 

U kunt de pelletkachel als een moderne versie van de houtkachel zien. Houtkachels en open haarden verbranden houtblokken. Die zijn vaak moeilijk aan het branden te brengen. De verbranding daarvan is niet zo efficiënt, en de opslag en de hantering van houtblokken is lastig. Zoals al is gezegd, hebben pellets een vaste vorm en daarnaast een homogene samenstelling. Daar wordt het ontwerp van een pelletkachel op afgestemd. Een pelletkachel heeft een automatische ontsteking en een elektronische regeling met sensoren, waarmee de temperatuur goed mee kan worden geregeld. Er is een ventilator die de rookgassen wegblaast.

 

Waar zijn houtpellets te koop?

 

Houtpellets zijn op vele plekken te verkrijgen. Als u geen grootverbruiker bent, dan kunt u zakken pellets online bestellen. Online of fysiek, bij Toppellets kunt u goed terecht.