Solido Wonen
Image default
Verbouwen

Groepenkast uitbreiden: dit moet je weten

Heb jij redenen om je groepenkast uit te breiden? Heb je bijvoorbeeld een nieuwe jacuzzi of een groot zwembad aangeschaft die veel stroom nodig hebben? Dan is het wellicht nodig om je bestaande groepenkast uit te breiden met één of meerdere nieuwe groepen. Hieronder meer informatie over wat je moet weten bij het uitbreiden van je groepenkast. 

Schakel altijd een elektricien in

Heb je het idee dat de bestaande groepenkast je elektrische apparatuur niet optimaal laat functioneren, is de oude groepenkast al oud of springt er af en toe een stop? Dan is het tijd om een elektricien de boel te laten doorlichten om te checken of er wellicht aanpassingen nodig zijn in je meterkast. Je wilt uiteraard geen kortsluiting of brand in je meterkast hebben, dus laat dit altijd door een gecertificeerde elektricien checken.

Verdeel de apparatuur over de groep

Door de elektrische apparatuur goed over de groepen te verdelen, voorkom je meestal overbelasting of het springen van een stop. Heb je echter een nieuw apparaat wat veel stroom vreet, zoals een jacuzzi of grote zwembadpomp, dan is het verstandig om te kijken of het nodig is om een nieuw groep aan te laten leggen en de groepenkast uitbreiden. Er zijn groepenkasten met 7, 9, 11 en 15 groepen. 

 

Veel meterkasten zijn nog uitgerust met een hoofdschakelaar. Als deze schakelaar wordt uitgezet, dan is alle stroom uit. Tegenwoordig zijn er echter groepenkasten die geen hoofdschakelaar meer hebben, maar op een andere manier zijn opgebouwd om er alsnog voor te zorgen dat de elektriciteit veilig de apparaten kan bedienen in huis. 

Wat zijn de kosten voor het uitbreiden van je groepenkast?

De kosten om een groepenkast uit te laten breiden variëren sterk, maar liggen rond de 100-120 euro voor het laten plaatsen van een nieuwe groepenkast. Is je complete groepenkast aan vervanging toe? Dan zal dit uiteraard een stuk hogere kosten met zich meebrengen. Hoe meer groepen er vervangen dienen te worden, hoe lager de prijs per groep zal liggen. Yes Elektricien helpt je graag bij het vernieuwen of uitbreiden van je bestaande groepenkast. Deze elektriciens zijn gecertificeerd en bevoegd om jouw meterkast weer up to date werkend te maken en te voorkomen dat er kortsluiting of brand ontstaat.