Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Orangerieën: de perfecte plek voor tuinliefhebbers

 Een orangerie is een gebouw dat oorspronkelijk werd gebruikt om citrusbomen in de winter te beschermen tegen vorst. Tegenwoordig worden orangerieën vaak gebruikt als een soort serre of kas, waarin men planten kan kweken die niet goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Een orangerie is niet alleen functioneel, maar ook erg mooi. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer tuinliefhebbers kiezen voor een orangerie in hun tuin.

 

De geschiedenis van de orangerie

De orangerie heeft een lange geschiedenis. Het concept van het kweken van citrusvruchten in kassen dateert uit de 16e eeuw, toen de rijke Europese adel in de ban raakte van deze exotische vruchten. Citrusvruchten werden gezien als een teken van welvaart en werden dan ook vaak gebruikt om indruk te maken op gasten tijdens diners en feesten. De orangerie was dan ook een populair statussymbool in de 17e en 18e eeuw. Vooral in Frankrijk werden orangerieën gebouwd als onderdeel van de uitgestrekte tuinen van kastelen en landhuizen. In Nederland werden orangerieën vooral gebouwd door rijke kooplieden en patriciërs.

 

Moderne toepassingen van de orangerie

Tegenwoordig worden orangerieën niet meer alleen gebruikt om citrusbomen te kweken. Ook andere exotische planten, zoals palmen, olijfbomen en vijgenbomen, kunnen goed gedijen in een orangerie. Daarnaast wordt een orangerie vaak gebruikt als een soort verlengstuk van de woonkamer. Door de grote ramen en deuren kan men het hele jaar door genieten van de tuin.

Een orangerie is ook een ideale plek voor feestjes en diners. Door de bijzondere sfeer en de prachtige omgeving van de tuin is een orangerie de perfecte plek voor een intiem diner of een gezellige borrel. Ook voor zakelijke bijeenkomsten kan een orangerie een unieke locatie zijn.

 

Een orangerie op maat

Een orangerie is een uniek en persoonlijk project. Bij het ontwerp van een orangerie wordt dan ook rekening gehouden met de wensen en eisen van de klant. Er zijn vele verschillende soorten materialen en stijlen mogelijk, van klassiek tot modern. Ook de grootte van de orangerie kan worden aangepast aan de beschikbare ruimte en het gebruik van de orangerie.

Een orangerie is niet alleen een functionele toevoeging aan de tuin, maar ook een waardevolle investering. Door de tijdloze schoonheid en de vele toepassingsmogelijkheden kan een orangerie jarenlang plezier opleveren.

https://www.koopjetuinkas.nl/tuinkamer-orangerie