Solido Wonen
Image default
Aanbiedingen

Veilig werken met een rolsteiger

Jaarlijks gebeuren er nog steeds veel ongelukken bij het werken met een steiger. Deze ongelukken zijn meestal een gevolg van slordigheid en zijn vaak goed te voorkomen. Als tijdens een inspectie blijkt dat er sprake is van valgevaar, worden de werkzaamheden meteen stil gelegd en krijg het bedrijf een boete.

Risico’s beperken

Met een goede voorbereiding kun je de risico’s aardig beperken. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie en een plan van aanpak kun je beslissen of een rolsteiger de beste optie is voor je klus op hoogte. Hiermee krijg je een compleet beeld van de risico’s en hoe deze beperkt kunnen worden. Dit is een wettelijke verplichting omdat je als bedrijf de veiligheid van je medewerkers moet garanderen.

Maatregelen

Als een rolsteiger niet goed is opgebouwd, is het onveilig om deze te gebruiken. Dit zijn een aantal maatregelen waarmee je de risico’s aanzienlijk kunt verkleinen:

  • Zorg ervoor dat de steiger regelmatig wordt onderhouden en gekeurd.

  • Bouw de steiger veilig op, volgens de hangleiding die erbij hoort en kies een stabiele ondergrond.

  • Ga na of de gekozen medewerkers de juiste kennis hebben, maar vooral ook of het team goed is afgestemd op de gevaren, werkzaamheden, de werkplek en elkaar. Als dit niet het geval is, kijk dan naar andere mogelijkheden om op hoogte te werken.

  • Neem vooraf de instructies en afspraken door.

  • Controleer zo nu en dan of de afspraken en instructies worden nageleefd.

  • Tijdens het werken op een rolsteiger is het verplicht om veiligheidsschoenen en een bouwhelm te dragen.

Huren 

Een correct opgezette steiger is over het algemeen een toegankelijke manier om op hoogte te werken. Steigers worden vaak gebruikt bij glazen wassen, de gevels verven of onderhoud te verrichten op het dak. Ga je een steiger huren? Dan weet je zeker dat de steiger regelmatig is gecontroleerd en goed is onderhouden. Let erop dat je ook de handleiding krijgt, zodat je met je collega’s de veiligheidsinstructies kunt doornemen en duidelijke afspraken kunt maken. Leg de handleiding daarna op een afgesproken plek zodat deze elk moment kunnen worden nagelezen als er toch iets onduidelijk is.

https://www.123machineverhuur.nl/