Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Zo krijg je je woning koeler

Bijna iedereen is wel blij met de zomer, de zon en de heerlijke temperaturen. Maar er zijn ook dagen dat de temperaturen heel hoog oplopen en dat hebben we deze zomer al een paar keer gemerkt. In de avond koelt het vaak wel wat af, maar het kan toch lastig zijn om het in je huis lekker koel te krijgen. Daarom zetten we in dit artikel handige tips op een rij waarmee je je huis lekker koel kunt krijgen.

Buitenzonwering

In een artikel van MilieuCentraal is te lezen dat de combinatie van HR++ glas en zonwering tot wel 80% van de warmte buiten houdt. En wist jij dat de zonwering buiten nog veel meer effect heeft op de temperatuur in huis dan de binnenzonwering? Bij binnenzonwering is de warmte al door het glas in huis, dus het is goed om dit van buitenaf al te weren. Bij buitenzonwering kun je denken aan een zonnescherm, rolluiken of schaduwdoek.    

Binnenzonwering

Hoewel buitenzonwering een groter effect heeft, draagt je binnenzonwering ook bij aan het koel houden van je huis. Zorg ervoor dat je gordijnen en eventuele rolgordijnen dicht zijn wanneer de temperatuur buiten hoog is. Hoe meer licht, hoe meer warmte er in de woning komt. En kijk bij het inrichten van je woning of je de mogelijkheid hebt om gordijnen en/of verduisterende zonwering op te hangen. 

Groen

Nu denk je misschien, wat heeft groen met de temperatuur in mijn woning te maken? Plantjes koelen de omgeving omdat ze zonlicht opvangen en water verdampen. Denk aan plantjes tegen het huis aan of een groen dak. Het absorbeert dus eigenlijk de warmte, waardoor je huis beter koel blijft. Ze nemen ook nog eens regenwater op, waardoor ze multifunctioneel zijn. 

Ramen

Zet je ramen open zodra het koeler wordt buiten en houd ze verder zoveel mogelijk dicht. Zorg uiteraard wel voor voldoende ventilatie in huis en gebruik horren om de muggen en andere beestjes niet binnen te laten komen.

Isolatie

We noemden het hierboven al even, maar goede isolatie draagt ook bij aan het koel houden van je woning. Denk aan isolerend glas, dakisolatie en spouwmuurisolatie van de buitenmuren. Het kan de moeite waard zijn om extra te isoleren, om zo te profiteren van een koelere woning in de zomer en een warmere woning in de winter.

Warmtepomp

Dit is een iets minder makkelijk toe te passen maatregel, maar veel mensen overwegen toch al een warmtepomp om de woning op een duurzamere manier te verwarmen. Maar wat je misschien niet weet, is dat een warmtepomp vaak ook kan koelen. Hiervoor gebruikt de warmtepomp ofwel de koelte uit een bodembron of de buitenlucht.  

 

Gebruik de bovenstaande tips om het koeler te krijgen in je woning. Zo kun je die hogere temperaturen wel aan!