Solido Wonen
Image default
Bedrijven

3 Stappen naar duurzaam wonen

Duurzaam wonen betekent veel geld besparen en minder belastend zijn voor de natuur. Toch is er een investering nodig om duurzaam te wonen. Deze investeringen zijn, afhankelijk van de soort, vaak snel terugverdient.

De eerste en belangrijkste stap – Isolatie

Isolatie is ontzettend belangrijk. Zonder isolatie is alle energie verspilde energie. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt isoleren, het beste is om deze mogelijkheden te combineren:

–          Spouwmuurisolatie De ruimte tussen de binnenmuren wordt geïsoleerd zodat de warmte binnen in de kamers blijft.

–          Binnen/buitenmuur isolatie Hierbij wordt er een nieuwe binnenmuur of voorgevel aangebracht met isolatiemateriaal aan de binnenkant. Binnenmuur isolatie zorgt ervoor dat de ruimte iets kleiner word.

–          Dakisolatie Hitte stijgt op en daarom is het ontzettend belangrijk om een geïsoleerd dak te hebben. Dit kan op verschillende manieren. Het dak kan via de binnenkant geïsoleerd worden, via de buitenkant (onder de dakpannen), of de zoldervloer kan geïsoleerd worden.

–          Ramen/kozijnen Enkel glas is uit den bozen, er bestaat tegenwoordig al drie dubbel HR+++ glas. Laten de kozijnen toch door? Misschien is het dan een idee om tocht strips te plakken of de kozijnen te vervangen.

Regenwater recuperatie

Regenwater recuperatie zorgt ervoor dat je 80% van je waterverbruik uit regenwater kunt halen. Hier is een tank voor nodig die aangesloten is aan de dakgoten. Deze tank wordt meestal in de tuin ingegraven. Op deze tank wordt een pomp met filter aangesloten die het water kan pompen naar de wc, wasmachine en douch.

Dit bespaart niet alleen een heleboel water, het zorgt er ook voor dat het riool minder wordt belast tijdens hevige regenbuien. ‘

Warmtepomp

Een warmtepomp is een kostelijke investering, maar zeker de moeite waard. Een warmtepomp neemt namelijk de werking van de CV ketel geheel over en verwarmt het huis doormiddel van lucht. Gas zal niet meer nodig zijn, wat het ultieme pluspunt is bij een duurzame woning.

Zonnepanelen

Een andere optie zijn zonnepanelen, het best met thuisbatterij. Dit zorgt ervoor dat de energieleveranciers minder belast worden tijdens piekuren. Ook ben je dan zelfvoorzienend in je eigen stroom.

 

https://www.isolatie-info.nl/subsidie-isolatie