Solido Wonen
Image default
Bedrijven

3 tips om goed te stoken met haardhout

Je zult bij haardhout direct denken aan een heerlijke behaaglijke warmte en natuurlijk is dat een van de belangrijkste eigenschappen van goed haardhout.

Echter heb je niet zomaar een goed en lekker haardvuur. Je moet eerst ergens haardhout kopen en er zeker van moeten zijn dat de kwaliteit goed is. Waar let je zoal op als je goed wilt stoken met openhaardhout. We geven je 5 belangrijke tips:

 

1. Stook met droog hout

Het is belangrijk dat het hout goed droog is. Denk hierbij aan een vochtgehalte van 15% of lager. Er wordt vrij veel hout verkocht wat 20%-25% vochtgehalte heeft. Dat is als je direct wilt stoken te hoor. Mocht je voor een goede prijs wel wat natter hout kunnen kopen en je hebt een goed houthok waarin je nog extra kunt drogen in de wind dan is dat ook een optie.

 

2. Koop het juiste soort hout

Je hebt in Nederland veel soorten hout die je kunt kopen. De vier meest gangbare soorten zijn essen, eik, berk en beukenhout. Berkenhout is het meest zachte hout van de vier. Het brandt snel en geeft direct veel warmte. Ideaal dus als je snel veel warmte in huis wilt hebben. Essenhout is wat taaier en stugger, maar ontbrand vrij gemakkelijk en heeft een langere brandduur. Beuk en eikenhout zijn beiden harde houtsoorten en lastiger om te laten ontbranden, maar wel garantie voor een langdurig vuur. Veel webshops zoals bijvoorbeeld Haardgoud bieden deze soorten aan, maar ook een mix van meerdere soorten. Dat is ideaal voor de meeste mensen om meeste mensen om mee te stoken.

 

3. Steek je vuur goed aan

Als je gaat stoken heb je goed aanmaakhout nodig, aanmaakblokjes en lucifers.

Wat je vervolgens moet doen is het volgende:

  1. Leg, afhankelijk van de grootte van je houtkachel, 2 of 3 houtblokken in je kachel
  2. Leg voldoende aanmaakhout op de blokken
  3. Gebruik 2 aanmaakblokjes en leg deze op 2 verschillende plekken neer
  4. Steek de aanmaakblokjes aan en zorg voor voldoende zuurstof toevoer in je kachel. Laat bijvoorbeeld je deurtje op een kier als je een kachel met een deurtje hebt.

 

Veel stookplezier!