Solido Wonen
Image default
Verbouwen

CNC walsen van metalen

Het laten bewerken van metaalplaten, om er vervolgens een cilindrische vorm uit voort te krijgen, kan een grote en ingewikkelde opgave zijn. In dit artikel lees je wat het walsen inhoudt, waarmee rekening wordt gehouden en hoe je het walsen via CNCNederland kunt laten uitbesteden.

CNC metaalplaten walsen

Bij het walsen gaan bij de meeste mensen de gedachten gelijk naar het vlak en glad maken van een oppervlak. Echter, het plaatmateriaal hoeft niet altijd plat te zijn. Binnen de metaalindustrie komt het regelmatig voor dat producten een cilindrische vorm moeten krijgen; denk aan ketels, rompen, silo´s, tanks, et cetera. Het creëren van zo’n cilindrische vorm geldt voor zowel dikke als dunne platen. Om de opdracht zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, zijn er verschillende soorten walsmachines. De kwaliteit van het eindproduct is namelijk voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de mate waarin het vermogen van de machine aansluit op de opdracht.

In alle gevallen is het resultaat vrijwel hetzelfde. Bij het bewerken van metaal door middel van walsen worden de vlakke metaalplaten omgevormd tot gebogen metaalplaten.

Walsen met de walsmachine

Het walsen staat binnen de metaalindustrie ook wel bekend als rolbuigen. Een vlakke, platte plaat wordt door de machine vervormd. De machine bevat draaiende rollen waar de plaat op gewenste wijze doorheen wordt geschoven. De rollen in de machine voeren druk uit op de plaat. De mate van druk die wordt toegepast is compleet afhankelijk van wat het eindproduct moet zijn.

Bij het bewerken van metaal met de walsmachine maken we onderscheid tussen de drie- en vierwalsmachine. De driewalsmachine telt drie rollen waarmee het druk uitoefent op de platen. Om te voorkomen dat de twee plaateinden niet worden meegenomen in het vervormen, zal men eerst moeten aanbekken. Aanbekken is jargon voor het preventief voorbuigen van de twee rechte plaateinden. Dit voorbuigen kan een enorme onderneming zijn, zeker wanneer het dikke, grote platen betreft. Daarbij wordt de driewalsmachine gebruikt, maar het maakt wel dat de plaat eerst twee keer door de machine moet, alvorens er daadwerkelijk gewalst kan worden.

Het voorbekken hoeft niet bij de vierwalsmachine. Ondanks dat het werken met een vierwalsmachine meer stappen vergt, wordt het werk er wel gemakkelijker op. In tegenstelling tot de driewalsmachine, hangen er in de vierwalsmachine twee grote rollen boven elkaar. De onderste rol heeft aan weerszijden twee kleinere, verstelbare rolletjes. De plaat wordt geplaatst tussen de twee grote walsrollen, waarna de kleinere rollen in positie kunnen worden gebracht. De machine zorgt ervoor dat de rest van het walsen succesvol verloopt.

CNC walsen uitbesteden

Bij CNCNederland kun je het walsen van jouw metaalplaten overlaten aan professionele CNC partijen in heel Nederland. Op cncnederland.nl kun je geheel vrijblijvend offertes aanvragen van drie in het walsen gespecialiseerde bedrijven bij jou in de buurt. CNCNederland is onafhankelijk van alle CNC bedrijven in Nederland, daarmee garandeert het objectieve matches.