Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Een cilinderslot, wat is het en wat kan je ermee?

Een cilinderslot is een sluitmechanisme dat gebruik maakt van een cilindrische sleutel om het slot te openen en te sluiten. De sleutel wordt in het slot gestoken en met de klok mee of tegen de klok in gedraaid. Een cilinderslot is een belangrijk onderdeel van veel deuren, kluizen en andere beveiligingsapparatuur omdat het meer privacy biedt dan andere soorten sloten, zoals nachtsloten of grendelsloten. Een cilindersleutel is een alles-in-één sleutel voor een slot met een cilindervormige schacht die in twee vlakken werkt. Het eerste vlak is verticaal en het tweede vlak is horizontaal; wanneer deze volledig in het slot wordt gestoken, draait de cilinder met de klok mee of tegen de klok in, afhankelijk van de richting waarin deze is ingebracht. 

 

Wat gebeurt er als ik het slot probeer te forceren?

Als u een cilinderslot probeert te forceren, zal het breken. Een cilinderslot is een type slot dat met een sleutel wordt geopend en kan daarom niet geforceerd worden. Een sleutel wordt in het cilinder gestoken en in de ene of de andere richting gedraaid om de bout aan de binnenkant van het slot los te maken. De bout kan worden losgemaakt door deze naar rechts of links te draaien, afhankelijk van de manier waarop deze oorspronkelijk is opgesteld.

 

Hoe kiest u het juiste type slot voor uw huis?

Bij het kiezen van een slot voor uw woning is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 

  • U moet beslissen welk type slot u wilt. De meest voorkomende soorten sloten zijn nachtsloten en sleutel loze sloten. Nachtschoot is veiliger en kan zowel op buiten- als binnendeuren worden geïnstalleerd. Sleutel loze sloten zijn minder veilig, maar kunnen alleen op buitendeuren worden gebruikt.
  • Je moet nadenken over welk beveiligingsniveau je wilt. Als u in een gebied woont met een hoog misdaadcijfer, dan is nachtslot wellicht uw beste optie. Ze zijn veiliger dan sleutel loze sloten en kunnen niet van buitenaf worden geopend zonder sleutel of code van binnenuit. 
https://www.elocktron.nl/cilinderslot.html