Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Het verschil tussen trapmatten en trapmaantjes

Het gebruik van trapmatten of trapmaantjes

Wanneer u een trap wilt gaan renoveren kunt u zich afvragen wat u daarvoor wil gaan gebruiken. In de praktijk wordt er vaak gesproken over trapmatten of trapmaantjes. Nu kunt u zich afvragen wat het verschil is tussen beiden. De termen trapmaantjes en trapmatten worden vaak door elkaar gebruikt. De trapmaantjes worden ook wel halve trapmaantjes genoemd, waarbij de naam is afgeleid van de vorm van de maan. Wanneer er sprake is van een half rond gebogen vorm spreken we van trapmaantjes.

De vorm van Trapmatten

Omdat een trapmat niet altijd recht hoeft te zijn, kan de term trapmat in principe altijd gebruikt worden. De meeste trapmatten zijn rond. Daardoor hebben ze een universele pasvorm, zodat ze voor iedere trap gebruikt kunnen worden. Het maakt daarbij niet uit of de trap recht of gedraaid is. Bestelt u uw trapmat of trapmaantje bij Micostep dan weet u zeker dat u hoogwaardige kunststofmaterialen zult ontvangen. Ze zijn opgebouwd uit een stijve harde kunststof basislaag met daaroverheen kunststof rubberachtige strepen. Het is voor de trap een veilige en slijtvaste trapmat. Deze blijven zitten, zoals ze worden aangebracht en wat ook belangrijk is dat ze niet gaan krullen. Hierdoor worden valpartijen voorkomen.

Het bestellen van de trapmatten of trapmaantjes

U gaat om te beginnen de maat opmeten van de trapmaantjes of trapmatten die u nodig hebt. De trapmaantjes zijn bij Micostep leverbaar in een universele maat. Ze passen op 99% van alle trappen in Nederland. Zorg er wel voor dat u niet te grote trapmatten bestelt. Wanneer u trapmatten bestelt die eigenlijk voor de trappen in Duitsland zijn bestemd zullen ze te groot zijn. Wanneer u ze toch bestelt dan komt u in de problemen bij een gedraaide trap. Ze zullen niet passen, omdat ze te groot zijn. U moet ze dan tijdens het leggen op de juiste maat snijden.

Waarom zou u kunststof trapmatten of trapmaantjes kopen?

Naast de trapmatten van tapijt kunt u ook kiezen voor Sisal trapmatten, aluminium en kunststof trapmatten. De kunststof trapmatten van Micostep zijn slijtvast en uv-bestendig. Daarom zult u niet snel slijtplekken zien. Bij het gebruik van trapmatten van tapijt ziet u snel dat ze vuil worden. Ook komen er snel slijtplekken op en zijn ze moeilijk schoon te maken. De aluminium trapmatten en trapmaantjes worden vooral gebruikt in woningen die een industriële look hebben.

Het aanbrengen van trapmaantjes of trapmatten

Wanneer er nog vloerbedekking op de trap ligt, zal dat eerst verwijderd moeten worden voordat de trapmaantjes of trapmatten aangebracht kunnen worden. U moet daarvoor eerst de bestaande vloerbedekking insnijden om daarna deze in stukken te verwijderen. Wanneer de trapbekleding vastgelijmd is, zullen er zeker lijmresten op de trap achterblijven. Soms is de vloerbedekking op de trap op enkele plaatsen geniet. Deze moeten zorgvuldig verwijderd worden.

De lijmresten verwijderen

Wanneer de bekleding met lijm op waterbasis is aangebracht kunt u de achtergebleven lijm met een sopje verwijderen. Het sopje moet u 4 uur laten intrekken. Daarna kunt u proberen om de lijm met een plamuurmes te verwijderen.
Wanneer de lijm niet op waterbasis is, kunt u de lijm verwijderen met Coca Cola. Maak de traptreden vochtig met Coca Cola. Laat dan het geheel een paar minuten inwerken. Daarna kunt u de lijm met een plamuurmes verwijderen. Lukt het nog niet om de lijm te verwijderen dan kunt een verfbrander of schraper gebruiken.

Het aanbrengen nieuwe trapmaantjes of trapmatten

Wanneer de trap vrij is van lijmresten kunt u de trap schilderen en daarop, als de verf droog is, de trapmaantjes of trapmatten aanbrengen. De trap zal er voor wat betreft het uiterlijk op bekomen, maar ook veilig zijn. Heeft u nog vragen aarzel dan niet om deze te stellen via deze website. Ze zullen u precies kunnen vertellen wat u wilt weten. Door gebruik te maken van een goede kwaliteit trapmaantjes of trapmatten kunt u er lang van genieten. 

https://www.micostep.com/nl/