Solido Wonen
Image default
Entertainment

Hoe films slim gebruikmaken van filmsets

Films zijn als toverdozen waarin regisseurs en producenten allerlei trucjes gebruiken om ons te laten geloven dat we naar verschillende werelden kijken. Maar wist je dat veel van die werelden eigenlijk dezelfde plekken zijn, slim aangekleed en gefilmd om ons te misleiden?

De magie van filmsets

Stel je voor dat je naar een spannende actiefilm kijkt. De held racet door smalle straatjes, achtervolgd door schurken. Dan, plotseling, bevindt hij zich op een open plein omringd door torenhoge gebouwen. Het lijkt allemaal heel echt, toch? Maar wat als ik je vertel dat al die scènes kunnen zijn opgenomen op dezelfde locatie?

Filmsets zijn als gigantische lego-sets voor volwassenen. In plaats van elke keer een nieuwe set te bouwen, gebruiken filmmakers vaak dezelfde locaties voor verschillende films. Ze passen gewoon de decoraties, belichting en camerahoeken aan om een compleet nieuwe wereld te creëren. Soms zijn filmlocaties zo slim aangepast dat zelfs de meest oplettende kijkers het niet opmerken. Een rustige straat in een slaperig stadje kan plotseling veranderen in een bruisend centrum van een grote stad. Dankzij slimme setdressing en montage worden we in de waan gelaten van totaal verschillende plaatsen, terwijl we eigenlijk naar dezelfde plek kijken.

Dit fenomeen beperkt zich niet tot alleen de Amerikaanse filmindustrie, maar strekt zich ook uit tot de Nederlandse. Hoewel filmsets vaak drastisch worden aangepast, waardoor ze nauwelijks herkenbaar zijn, geldt dit niet altijd voor de duurzaamheid van bijvoorbeeld de daken. Vaak zijn deze daken nep of digitaal bewerkt, net zoals de lucht. In werkelijkheid zullen deze daken bijvoorbeeld niet zo duurzaam zijn als die van een DV-specialist.

Iconische locaties

Sommige filmsets worden zo iconisch dat ze steeds weer opnieuw worden gebruikt. Neem bijvoorbeeld de beroemde Paramount Studios in Hollywood. Deze plek heeft gediend als achtergrond voor talloze films en tv-shows, van avonturen tot romantische komedies. Elk keer opnieuw aangepast en getransformeerd om nieuwe verhalen te vertellen.

Het hergebruiken van filmsets is niet alleen een kwestie van creativiteit, maar ook van praktische overwegingen. Het bouwen van nieuwe sets kost veel tijd en geld. Door bestaande locaties opnieuw te gebruiken, kunnen filmmakers hun budgetten beter beheren en meer tijd besteden aan het vertellen van boeiende verhalen.

Het ontrafelen van Illusies

Hoewel het fascinerend is om te ontdekken hoe filmmakers ons voor de gek houden met hergebruikte filmsets, kan het ook een beetje de magie van de filmervaring wegnemen. Weten dat die betoverende stad eigenlijk gewoon een paar blokken verderop ligt, kan het moeilijk maken om volledig op te gaan in het verhaal. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van advertenties voor goederen in films of series. Neem bijvoorbeeld een scène in een film die zich afspeelt in Limburg, waarin de acteurs plotseling praten over zonnepanelen in Limburg. Dan weet je dat dit een geplaatste advertentie is.

De volgende keer dat je een film kijkt, let dan eens op de achtergrond. Misschien herken je wel een bekende plek die al eerder in een andere film te zien was. Het hergebruik van filmsets is een slimme truc van filmmakers om ons te laten geloven in de werelden die ze creëren, en het is een herinnering aan de creativiteit en efficiëntie die komt kijken bij het maken van films.