Solido Wonen
Image default
Woningen

Hoe je een dakkapel vergunningsvrij plaatst

Het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning is mogelijk voor bepaalde kleine toepassingen, zoals dakkapellen tot 4 meter groot. Voordat u met het project begint, is het echter belangrijk om te onderzoeken en te bevestigen dat de plaatsing van uw dakkapel binnen de eisen valt die uw gemeente stelt.

 

Naleving van de plaatselijke voorschriften

Voordat u probeert een dakkapel te installeren, moeten huiseigenaren zich vertrouwd maken met de plaatselijke bouwvoorschriften en bestemmingsplannen. Veel lokale overheden vereisen vergunningen voor elke toevoeging of verandering die de hoeveelheid woonruimte in een huis vergroot, inclusief het plaatsen van een dakkapel. Huiseigenaren moeten ook controleren op hoogtebeperkingen en andere voorschriften die hen kunnen weerhouden van het toevoegen van een dakkapel zonder het verkrijgen van een vergunning.

 

Het dak voorbereiden op de installatie

Voordat een huiseigenaar een dakkapel installeert, moet hij ervoor zorgen dat het dak op de juiste wijze is ingekaderd en beveiligd om het extra gewicht van de raamconstructie te kunnen dragen. Dit vereist vaak het versterken van bestaande dakspanten of spanten en het installeren van extra steunbalken waar nodig. Bovendien moet het bestaande gootstuk worden verwijderd voordat met het frame wordt begonnen, zodat het nieuwe venster goed in de daklijn kan worden geïntegreerd.

 

Inlijsten en installeren van de dakkapel

Zodra het dakframe is verstevigd en voorbereid voor installatie, kan het framewerk van de nieuwe dakkapel beginnen. Het frame moet bestaan uit kopspanten (de verticale onderdelen), dorpelplaten (horizontale frames rond openingen), dwarsbalken (horizontale stukken boven ramen/deuren), dwarsbalken (verticale stukken tussen kopspanten), sidingplanken (overlappende planken die worden gebruikt om muren af te werken) en tenslotte jambordplanken (verticale stukken bij zijopeningen). Elk onderdeel moet stevig aan elkaar worden bevestigd met metalen banden of spijkers voordat het aan de dakconstructie wordt bevestigd. Zodra alle onderdelen correct zijn gemonteerd, kunnen ze op hun plaats worden geschroefd of gespijkerd bovenop een bestaand dakbedekkingsmateriaal zoals multiplexplaten of asfaltleien.

Afwerking

Als alle onderdelen van het geraamte veilig op uw dakconstructie zijn geïnstalleerd, is het tijd om sidingplanken over elke muuropening te bevestigen om een luchtdichte afsluiting rond elke frameopening te creëren. Deze planken zullen verder helpen beschermen tegen vochtschade terwijl ze zowel binnen als buiten uw huis een afgewerkt uiterlijk geven. Tenslotte kunt u de afwerking rond elke raamopening aanbrengen om uw dakkapelinstallatieproject af te ronden zonder extra vergunningskosten of papierwerk van uw gemeente!