Solido Wonen
Image default
Aanbiedingen

Hoe u de redenen kunt uitleggen waarom u uw vorige baan heeft verlaten

Hoe u de redenen kunt uitleggen waarom u uw vorige baan heeft verlaten

werk zoeken

De eerste vraag die u tijdens het sollicitatiegesprek wordt gesteld, gaat over de redenen waarom u uw vorige baan heeft verlaten.
“Of je nu op zoek bent naar een baan als kleuterpsycholoog of verkoopdirecteur, het interview zal je vrijwel zeker vragen waarom je het uitgemaakt hebt met je vorige werkgever.

Bij het beantwoorden van deze gevoelige vraag is het uiteraard belangrijk om uw sterke punten te laten zien en een positieve indruk op de recruiter te maken. Maar hoe doe je dat?

Professionaliteit, motivatie, karakter …

Veel werkzoekenden hebben de neiging om het interview als een mijnenveld te zien: een gespannen omgeving, lastige vragen. We raden je aan om de HR-manager niet als vijand te zien, omdat de HR-specialist handelt in je gemeenschappelijke belang, toch is het beter om vooraf na te denken over het antwoord op de vraag over de redenen om je vorige baan te verlaten. Dit moment is een van de belangrijkste in het interview. Volgens uw antwoord beoordeelt de recruiter uw karaktereigenschappen, uw motivatie en uw professionaliteit.

Hoe kunt u zich van uw beste kant laten zien zonder de werkgever te misleiden? Deskundigen adviseren om bij het beantwoorden van een dergelijke vraag niet te focussen op de nadelen van de vorige baan, maar om te focussen op wat u van plan bent in de toekomst te doen. “Ik zou me graag ontwikkelen op het gebied van directe verkoop, maar mijn vorige baan gaf me die kans niet, omdat ik het grootste deel van mijn tijd met documenten moest werken” – dit antwoord is veel beter dan bijvoorbeeld de zin: “Ik zat de hele dag boven de papieren, en de autoriteiten waardeerden het niet.”

Laten we kritiek achterwege laten

Denk aan drie eenvoudige regels wanneer u nadenkt over het antwoord op de vraag over de redenen waarom u uw vorige baan verlaat. Ten eerste mag u uw voormalige bazen niet bekritiseren of klagen over uw collega’s. Anders is het zeer waarschijnlijk dat de recruiter zal denken dat u het soort mensen bent dat altijd ontevreden is over iedereen behalve uzelf. Natuurlijk wil niemand zo’n kandidaat aannemen – wat als hij de baas als een vijand ziet in zijn nieuwe baan en jaloerse mensen in zijn collega’s?

Wees genereus: bekritiseer uw voormalige baas niet “achter de rug”, vooral omdat dit geen enkel voordeel voor uw carrière zal opleveren. Het is beter om te zwijgen over de tekortkomingen van je collega’s en je baas, met aandacht voor de inhoud van het werk en wat je echt zou willen doen. In plaats van te praten over ‘niet-professionele collega’s’ die ‘zelf niet kunnen werken en anderen niet toelaten’, zeg dan diplomatiek: ‘Ik ben de voormalige bazen en het team dankbaar, want ik heb veel van hen geleerd. Maar nu wil ik verder, professioneel groeien. In ons kleine bedrijf was dat niet mogelijk, dus ik zoek een baan bij een groot bedrijf. ” Een reactie als deze zal de recruiter laten zien dat je een conflictvrij persoon bent met een hoge intrinsieke motivatie om te werken.

U mag ook niet klagen over intimidatie door uw baas, ook al is dat de echte reden voor uw vertrek uit het bedrijf. Denk drie keer na voordat u dit soort details aan een recruiter geeft. Dergelijke openhartigheid zal de HR-manager eerder waarschuwen: was jij niet degene die de baas uitlokte tot intimidatie? Word jij een twistappel in het nieuwe team?

Geld is niet het belangrijkste

Regel twee: zeg niet dat u uw vorige bedrijf hebt verlaten alleen omdat u niet genoeg bent betaald. Zo’n antwoord doet de recruiter zich afvragen: waar bestaat je motivatie voornamelijk uit? Een kandidaat die alleen wordt gemotiveerd door de wens om zijn inkomen te verhogen, verliest duidelijk van een kandidaat die geïnspireerd is tot arbeidsuitbuitingen door een oprechte interesse in het bedrijf.

Bovendien begrijpt de recruiter dat bedrijven vaak waardevolle werknemers gaan ontmoeten en hun beloning periodiek verhogen in overeenstemming met hun bijdrage aan het gemeenschappelijke doel. Is dit jou niet overkomen, dan ben je geen gewilde professional of heb je onvoldoende eisen, – zegt de personeelsfunctionaris.

Denk daarom goed na voordat u een laag salaris als reden voor ontslag noemt. En als u toch besluit om lage lonen te noemen, wees dan bereid om uw standpunt te verdedigen: vertel ons in detail over uw bijdrage aan het gemeenschappelijke doel, verwijs naar de gemiddelde marktsalarissen in uw specialiteit (u kunt deze informatie vinden in het tijdschrift Salaryomer, gepubliceerd door het Superjob.ru-portaal) …

Een uitzondering op deze regel kan een situatie zijn waarin een kandidaat werkte, bijvoorbeeld in een begrotingsorganisatie, dat wil zeggen dat hij zijn inkomensniveau niet kon beïnvloeden via onderhandelingen met zijn superieuren. “Ik kreeg een baan als verpleegster op een kleuterschool waar mijn zoon meer tijd met het kind doorbrengt. Maar ik besefte al snel dat ik met zo’n salaris mezelf veel zou moeten ontzeggen. ”- Zo’n verklaring van de mond van een sollicitant die solliciteert naar de functie van verpleegkundige in een commerciële kliniek, klinkt redelijk.

De geest van de crisis

Regel drie: wees voorzichtig met zinnen als: “Ik ben ontslagen vanwege de crisis”, “Het bedrijf werd ingekrompen en ik verloor mijn baan.” Personeelsfunctionarissen zijn zich er terdege van bewust dat bedrijven zelfs in moeilijke tijden geen haast hebben om afscheid te nemen van goede specialisten, en nu nog meer als het gaat om de “geest van de crisis” in plaats van de crisis zelf. En de optimalisatie van het personeel heeft waarschijnlijk geen directe gevolgen voor een waardevolle werknemer.

Als u dit echt is overkomen, probeer dan aan de potentiële werkgever uit te leggen waarom het ontslag uw positie heeft beïnvloed. “De economische omstandigheden waren zodanig dat ons kleine bedrijf op alles moest besparen. Ze besloten onder meer om de eventmanager te doneren, aangezien het budget voor seminars en conferenties tot een minimum werd beperkt. De omstandigheden bleken sterker te zijn, maar ik ben mijn voormalige collega’s dankbaar voor de ervaring, ”- dit soort uitleg past bij de meest kieskeurige recruiter. Als het bedrijf een nieuwe eigenaar heeft, waarna de nieuwe directeur besloot om het hele team te veranderen, wordt het nog gemakkelijker om de situatie uit te leggen aan de rekruteringsmanager.

Houd er bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek rekening mee dat een ervaren recruiter beslist regelrechte leugens zal herkennen, terwijl een kalm en oprecht antwoord de gesprekspartner juist kan winnen. Wees eerlijk, maar houd je aan de regels die we hebben opgesteld en onthoud: diplomatie kan wonderen verrichten. “

https://vacatures.today/cat/Informatics8.html

https://www.vindazo.be