Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Is een donkere keuken in een kleine ruimte een goed idee?

Zwarte kasten in een kleine keuken? Zeker weten! Hoewel het waar is dat donkere kleuren een ruimte kleiner kunnen laten lijken, is dit niet altijd het geval. Het hangt er echt van af hoeveel licht er in de ruimte is. Veel huiseigenaren voelen zich aangetrokken tot donkere kasten. En zeker zwarte kasten zijn enorm populair. Wanneer een donkere keuken zorgvuldig wordt geïntegreerd, kunnen zwarte kasten je keukenontwerp elegant en verfijnd laten aanvoelen, zelfs als de ruimte klein is.

Maak alleen je kookeiland donker

Eilanden zijn een van de meest veelzijdige ontwerpelementen in de keuken, omdat ze extra ruimte op het aanrecht toevoegen voor het bereiden van voedsel. Daarentegen neemt een eiland ook veel ruimte in beslag. Wanneer je net genoeg ruimte hebt om een eiland te plaatsen kun je overwegen om deze donker te maken en de rest van de keuken juist te voorzien van lichte kastdeuren en elementen. Dit zorgt voor een mooi effect waardoor je keuken niet klein zal aanvoelen, maar juist erg chic en elegant. Ook open eindes van het eiland zorgen voor een groter ogende keuken. 

Zwarte kasten met glazen deuren

Wanneer je donkere kasten wilt installeren is het leuk om de frontpanelen te voorzien van glas. Zo krijgt je keuken meer diepte. Je kunt namelijk in de kasten kijken, maar het frame is nog steeds mooi donker. Door goed over bepaalde elementen na te denken maak je ook van een donkere keuken een groter ogende keuken. Zo kun je ook bij een vaatwasser kiezen voor een half integratie. Dan zie je dus een klein stukje van de vaatwasser, terwijl de rest bedekt is met een donker paneel. Je zou ook kunnen kiezen voor een smalle vaatwasser met een volledig eigen frontpaneel. Er zijn verschillende merken vaatwassers en andere huishoudelijke apparaten die je niet hoeft te verstoppen in de keuken.

Maak niet alles donker in je keuken

Contrast is key wanneer je een donkere keuken wilt. Wanneer je donkere kasten installeert is het goed om lichte werkbladen te nemen of juist andersom. Ook de kleur van je vloer en wanden speelt een grote rol in hoe groot of hoe klein je donkere keuken gaat aanvoelen. 

Open kasten en planken gebruiken

Net als met glas kun je ook door het inzetten van “leegte” een mooi effect creëren. Lege planken of open kasten zorgen namelijk voor diepte en diepte zorgt er weer voor dat een ruimte groot aanvoelt. Door te spelen met lange planken op verschillende hoogtes zul je ook in een donkere keuken veel ruimte creëren.