Solido Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Perfect een heg onderhouden doe je zo!

Als je een heg hebt, kun je hem er ontzettend mooi uit laten zien door hem goed te onderhouden. Maar hoe doe je dit nu precies? Heb je alleen een heggenschaar accu nodig om hem te snoeien? Of komt er veel meer bij kijken? Hieronder lees je alles wat je moet weten over het perfect onderhouden van je haag.

De heg snoeien

Het wordt aangeraden om de haag een of twee keer per jaar te snoeien. In enkele gevallen is één snoeibeurt per jaar voldoende. Maar hoe snoei je een haag of heg? Als het gaat om een jonge heg, is het belangrijk om deze het eerste jaar niet te snoeien. Zo krijgt de heg de kans om goed te groeien. Vanaf het tweede jaar kun je hem met een Ego heggenschaar snoeien. Hierbij kun je de heg ook wat vorm geven, mocht dit gewenst zijn. Je kunt een heg aan de zijkant en bovenkant snoeien. Probeer bij het snoeien van de zijkant, de schaar met boogachtige bewegingen te bewegen. Zo kun je gebruik maken van beide kanten van het mes van de schaar. Als je de bovenkant gaat snoeien, is het belangrijk om de schaar horizontaal te houden. 

Bemesten van de haag

Om een heg zo gezond mogelijk te laten groeien, is het belangrijk om deze te bemesten. Zo krijg je mooie, groene bladeren en wordt de haag erg sterk! In de periode half maart tot augustus is het het meest belangrijk om de bodem te bemesten. In deze periode heeft de heg namelijk veel voedingsstoffen nodig. Je kunt eerder of later beginnen met bemesten als het weer er naar staat. Als het in begin maart al warm is, dan kun je gerust beginnen met bemesten. Je kunt dit twee keer per jaar doen. In de meeste gevallen gaat de bemesting zo’n 3 maanden mee. Je kunt dus in het voorjaar en dan ergens in juli de bodem bemesten. Tijdens de wintermaanden is het niet nodig om de bodem te bemesten!

Een gat in je haag opknappen

Het ziet er natuurlijk niet mooi uit als er een gat in je heg zit. Daarom volgen er hier wat tips waarmee je bijna elk gat mee kunt herstellen. Om een gat in je haag te kunnen herstellen, is het belangrijk om te weten hoe deze is ontstaan. Zo kan het zijn dat je de heg verkeerd snoeit waardoor de groei is verpest. Of de heg kan te veel of te weinig licht ontvangen. Ook kan de plant ziek zijn. In dit laatste geval kun je hem het beste vervangen. Je kunt een groot gat in je heg herstellen door het opnieuw te beplanten. Dit is een snelle manier om het op te lossen. Als je wat meer geduld hebt, kun je ook de takken van omliggende planten over het open stuk heen plaatsen. Dit zal echter wel langer duren om vol te groeien. Maar uiteindelijk zullen ze over het gat heen groeien. Succes!