Solido Wonen
Image default
Bloemen

Planten kweken in glazen potten

Er zijn drie belangrijke manieren om glazen potten en andere vaten te gebruiken voor de groei van planten. 

Plantjes in glazen pot en plantenbakken, waarbij de planten direct in een medium worden gezet. Glazen potten gebruiken om planten in te kweken kan als gewone pot (met aarde) of als passief hydrocultuur systeem (met water en eventueel een hydrocultuur substraat). Vleesetende plant kopen of kantoorplanten kopen is ook één van de opties als je wil kiezen om planten te laten groeien in een glazen pot.

Als glazen terrariums 

Voor bewortelde stekken kunnen glazen potten met bewortelde stekken, hoewel zeker zeer functioneel, ook een intrigerende displayvormen. Er zijn echter enkele gemeenschappelijke kenmerken die alle vormen van plantenteelt in glazen potten gemeen hebben. We zullen een blik werpen op deze voordat we de genoemde drie manieren van het kweken van planten in glazen potten aanpakken.

Planten kweken in glazen terrariums

Een terrarium is een klein, beperkt planten ecosysteem, een miniatuur kas die op de tafel in uw woonkamer past. Daarom worden terrariums vaak gemaakt van glazen potten, flessen of andere geschikte glas formaties.  Uit de beschrijving alleen al kun je opmaken hoe decoratief een goed onderhouden planten terrarium kan zijn. Ze zijn prachtig!

Wees echter voorzichtig! Niet alle planten die er goed uitzien in een glazen terrarium zijn geschikt voor een glazen terrarium. De specifieke omstandigheden van een afgesloten mini-ecosysteem – de beperkte ruimte, de lage luchtstroom en de (meestal) hoge luchtvochtigheid. Niet alle planten kunnen tegen deze omstandigheden. Slechts weinigen kunnen het lang uithouden in een terrarium. Daarom is de keuze van de beste terrariumplanten cruciaal voor het succes van een terrarium project.

Een goede bewatering is ook van cruciaal belang. Terrariums zijn zeer gevoelig voor overmatig water vanwege de beperkte afwatering en de slechte verdamping. Geef altijd voorzichtig water. Als u te veel condensdruppels aan de zijkanten van het terrarium opmerkt, laat het dan even open staan (als het ontwerp dat toelaat), zodat het water kan verdampen. Wat de verlichting betreft, is het voor glazen terrariums van cruciaal belang dat ze op een lichte plaats staan met indirect licht! 

Terrariums

Er zijn meer toepassingen voor viskommen en aquaria dan sommigen denken. Sommigen gebruiken zelfs volledige aquaria zonder vissen voor onderwaterplantenlandschappen. Anderen gebruiken droge of halfdroge vissenkommen voor de inrichting van vetplanten of cactussen. Soms worden er zelfs kleine dieren of vissen in geplaatst. De variaties zijn eindeloos.

Je kunt zelfs lichtbronnen toevoegen die gemaakt zijn voor plantengroei en deze levende kunstwerken gebruiken in elke ruimte van je huis of kantoor. 

https://www.solidowonen.nl/planten-kweken-in-glazen-potten