Solido Wonen
Image default
Architectuur

Verwarmen met een warmtepomp

Het grootste deel van de Nederlandse woningen wordt verwarmd door een gasketel. Daar komt langzaam aan verandering in. Warmtepompen winnen namelijk aan populariteit. Dat verbaast ons niet, want een warmtepomp heeft enkele interessante voordelen in petto.

Waarom investeren in een warmtepomp?

Het voornaamste voordeel van een warmtepomp is het hoge rendement. De output (warmte) is 3 tot 5 maal hoger dan de input (elektriciteit). Het is dus de meest efficiënte manier om uw woning te verwarmen. Dat betekent een mooie besparing op uw maandelijke energiefactuur. 

Daarnaast is het ecologische aspect het vermelden waard. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, en heeft dus geen fossiele brandstoffen nodig. Er komen geen verbrandingsgassen vrij. Warmtepompen zijn een ecologische verwarmingsmethode met een lage milieuimpact, zeker wanneer u kiest voor een groene stroomleverancier of zonnepanelen plaatst.

Welke soorten warmtepompen?

We onderscheiden twee soorten warmtepompen:

  1. Lucht-water warmtepompen
  2. Geothermische warmtepompen

De eerste soort is vergelijkbaar met een airconditioning. Ze haalt energie uit de buitenlucht en zet die om in warmte. Dit toestel heeft dus een buitenunit in de tuin.

Een geothermische warmtepomp haalt energie uit de bodem. Ofwel maakt men een diepe putboring, ofwel wordt er een leidingnetwerk over een grote oppervlakte in de bodem gestopt. 

Beide soorten hebben voordelen en nadelen. Wanneer het op de kostprijs aankomt, is een lucht-water warmtepomp voordeliger. Geothermische warmtepompen hebben wel een hoger rendement, vooral als het buiten heel koud is. Laat u steeds adviseren door een expert wanneer u een aankoop overweegt.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De kostprijs van een warmtepomp is afhankelijk van diverse parameters, waaronder het type warmtepomp (buitenlucht/bodem), het gewenste vermogen en de complexiteit van de installatie. Volgens geotherma.be ligt de kostprijs van een warmtepomp tussen 14.000 en 20.000 euro. Dat is alles inbegrepene.

De kostprijs ligt dus hoger dan een gewone verwarmingsketel op gas. Maar dit prijsverschil wordt goedgemaakt door de lagere verbruikskosten. Een warmtepomp is zuiniger, waardoor u elk jaar bespaart op de energiekosten.

Aandachtspunten voor uw aankoop

Een handvol tips om u te helpen tijdens de aankoop:

  • Laat het benodigde vermogen uitrekenen door een specialist. Een warmtepomp met een te laag vermogen zal onvoldoende warmte produceren, terwijl een toestel met een te hoog vermogen onnodig duur is.
  • Ga voor een kwalitatief merk van Europese makelij, zoals de warmtepompen van Thermia. Die hebben een langere levensduur dan goedkope toestellen uit Aziatische landen.
  • Voordat u een warmtepomp koopt, moet de woning voldoende geïsoleerd zijn. In cobinatie met vloerverwarming geniet u van het hoogste rendement.