Solido Wonen
Image default
Aanbiedingen

Voordelen en mogelijke toepassingen van spuitgieten

Wat hebben tandenborstels, bumpers en stofzuigerbehuizingen met elkaar gemeen? Zij worden vervaardigd volgens het spuitgietprocédé. Maar hoe werken de verschillende methoden en waar worden ze voor gebruikt?

Spuitgieten wordt gebruikt in de automobielindustrie, voor huishoudtoestellen en in de medische sector. Zoals de naam al zegt, gaat het hier om het persen van kunststoffen in speciale mallen en het gebruik ervan voor verschillende processen om kunststofonderdelen te produceren. Deze toepassing is geschikt voor een grote verscheidenheid van materialen – de resulterende producten variëren ook sterk. Spuitgieten wordt op grote schaal gebruikt om bepaalde kunststoffen een vorm te geven die hoogwaardige en duurzame producten oplevert. Kunststoffen worden vloeibaar door warmte en kunnen dan in de gewenste vormen worden gegoten. Dit in tegenstelling tot thermohardende materialen: deze hebben andere eigenschappen en harden uit onder invloed van warmte.

Thermoplastisch spuitgieten

Bij de thermoplastische methode wordt gewoonlijk een granulaat gebruikt dat door verwarmingselementen vloeibaar wordt gemaakt. Alleen als er een voldoende grote hoeveelheid materiaal is, kan de spuitgietmachine een voldoende hoge druk opbouwen. Hierdoor kan de massa in een holle matrijs worden geperst. De afkoeling begint onmiddellijk en het volume wordt kleiner. Om permanent het nodige volume te behouden, wordt het materiaal erin geperst bij een lagere druk. Wanneer het werkstuk volledig is afgekoeld, kan het worden uitgeperst of verwijderd. Indien nodig, is herbewerking mogelijk.

Spuitgieten als thermohardend procédé

Bij het thermohardende proces verhardt het materiaal onder invloed van warmte. Daarom vindt het eigenlijke proces plaats bij lagere temperaturen. De opgewekte warmte moet ook steeds laag worden gehouden. Pas nadat het materiaal in de mal is geperst, kan de temperatuur worden verhoogd, zodat het materiaal uiteindelijk kan uitharden. Spuitgieten met vloeibare siliconen wordt veel gebruikt. Dankzij de hoge precisie kunnen de producten op vele gebieden worden gebruikt.

Mogelijke toepassingen voor het dagelijks leven

Elementen van kunststof zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en maken indruk door hun duurzame en robuuste eigenschappen. Met behulp van spuitgieten kunnen ze in de gewenste vorm worden gebracht en verwerkt. Onder meer tandenborstels, fopspenen, lampen en gieters worden door spuitgieten vervaardigd. Ook complete assemblages voor conventionele huishoudelijke apparaten en speciale behuizingsonderdelen worden op deze wijze geproduceerd. Vooral bij stofzuigers, elektrische scheerapparaten en haardrogers moeten de afzonderlijke onderdelen precies op elkaar passen om goed te kunnen functioneren. Precies passende connectoren en behuizingsdeksels spelen een belangrijke rol bij de productie van elektrische apparaten. Dit proces wordt ook veel toegapst voor veel kantoorbenodigdheden, huishoudelijke artikelen, tuingereedschap, speelgoed, in de watertechniek en voor vrijetijds- en sportartikelen.

Spuitgieten in de industrie

Spuitgieten heeft een vaste plaats verworven in de moderne productietechnologie. Producten van kunststof zijn zeer populair in de industrie en de vraag blijft stijgen. De automobielindustrie profiteert enorm van de veelzijdige procesroutes. Zij gebruikt het thermoplastische procédé hoofdzakelijk voor de vervaardiging van dashboards, handgrepen, bumpers en koplampkappen. Spuitgieten heeft echter ook ingang gevonden voor beglazing, verlichting, carrosserie, airconditioning, in de motorruimte en voor veiligheids- en bedieningselementen. Bovendien kunnen gravures, kleureffecten en patronen optimaal worden gerealiseerd om producten naar wens vorm te geven. In combinatie met economische efficiëntie is deze technologie op grote schaal gebruikt als een bekwaam proces voor de massaproduktie van plastic onderdelen in vele takken van de industrie