Solido Wonen
Image default
Woningen

Wat is een visgraat PVC vloer?

Visgraat PVC vloeren zijn een populaire keuze geworden voor huiseigenaren en zakelijke eigenaren die op zoek zijn naar duurzame, stijlvolle en gemakkelijk te onderhouden vloerbedekking. Deze vloeren zijn gebaseerd op de klassieke visgraatpatronen die vaak worden geassocieerd met traditionele houten vloeren, maar ze zijn gemaakt van PVC-materiaal. Dit artikel zal dieper ingaan op wat visgraat PVC vloeren precies zijn, hun voordelen, installatieproces, ontwerpmogelijkheden en nog veel meer.

Definitie en Kenmerken

Visgraat vloeren zijn vloerbedekkingen die zijn ontworpen om het tijdloze visgraatpatroon na te bootsen met behulp van PVC-materiaal. PVC staat voor polyvinylchloride, een type kunststof dat bekend staat om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Deze vloeren bestaan uit individuele stroken die in een visgraatpatroon zijn gelegd, wat een klassieke en elegante uitstraling creëert.

Voordelen van Visgraat PVC Vloeren

Visgraat PVC vloeren bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele vloerbedekkingen, zoals:

 • Duurzaamheid: Een PVC vloer is bestand tegen slijtage, vlekken en vocht, waardoor het ideaal is voor drukke huishoudens en commerciële ruimtes.
 • Onderhoudsgemak: Deze vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, waardoor ze perfect zijn voor mensen met een drukke levensstijl.
 • Veelzijdigheid: Visgraat PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen, waardoor ze geschikt zijn voor elke interieurstijl.
 • Betaalbaarheid: In vergelijking met traditionele houten vloeren zijn visgraat PVC vloeren vaak betaalbaarder in zowel aanschaf- als installatiekosten.

Installatieproces

Het installeren van visgraat PVC vloeren vereist enige voorbereiding en nauwkeurigheid, maar met de juiste tools en instructies kan het een haalbaar doe-het-zelfproject zijn.

Voorbereiding

Voordat u begint met de installatie, moet u ervoor zorgen dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Eventuele oneffenheden moeten worden opgelost voordat de PVC-vloer wordt gelegd. Daarnaast is het belangrijk om de juiste gereedschappen en materialen bij de hand te hebben, zoals een snijmes, meetlint, en lijm.

Installatiestappen

 1. Begin met het leggen van de eerste rij planken langs een referentielijn, zoals een muur.
 2. Gebruik afstandswiggen om een gelijkmatige tussenruimte tussen de planken te behouden.
 3. Snijd de laatste plank van elke rij op maat met behulp van een snijmes.
 4. Ga door met het leggen van de volgende rijen planken, waarbij u ervoor zorgt dat de visgraatpatronen nauwkeurig worden gevolgd.
 5. Werk de installatie af door de randen af te werken met plinten of overgangsstrips.

Onderhoudstips

Om uw visgraat PVC vloeren in topconditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen met een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel of dweil. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de vloer kunnen beschadigen, en plaats viltjes onder meubels om krassen te voorkomen.

Ontwerp en Stijlen

Visgraat PVC vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan ontwerpen en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor elk type interieur. Enkele populaire opties zijn onder andere:

 • Natuurlijke houttinten: Visgraat PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtkleuren, variërend van licht eiken tot donker walnoot.
 • Moderne afwerkingen: Naast houttinten zijn er ook visgraat PVC vloeren met moderne afwerkingen, zoals betonlook of marmerlook.
 • Brede en smalle planken: Afhankelijk van uw voorkeur en de grootte van de ruimte, kunt u kiezen voor visgraat PVC vloeren met brede of smalle planken.

Vergelijkingen met andere vloertypen

Het is belangrijk om visgraat PVC vloeren te vergelijken met andere vloertypen om de beste keuze te maken voor uw huis of bedrijf.

Visgraat PVC vs. Hardhout

Hoewel traditionele hardhouten vloeren een klassieke uitstraling hebben, zijn ze vaak duurder in zowel aanschaf- als installatiekosten. Bovendien zijn visgraat PVC vloeren beter bestand tegen vocht en slijtage, waardoor ze geschikter zijn voor ruimtes zoals keukens en badkamers waar vocht een probleem kan zijn. Daarnaast vereisen visgraat PVC vloeren minder onderhoud dan hardhouten vloeren, wat ze ideaal maakt voor mensen met een drukke levensstijl.

Visgraat PVC vs. Laminaat

Laminaatvloeren zijn een andere populaire optie vanwege hun betaalbaarheid en veelzijdigheid. Terwijl laminaatvloeren ook visgraatpatronen kunnen nabootsen, zijn ze over het algemeen minder duurzaam dan PVC vloeren. Visgraat PVC vloeren zijn beter bestand tegen vocht en krassen, waardoor ze een betere keuze kunnen zijn voor ruimtes met veel verkeer.

Kostenoverwegingen

De kosten van visgraat PVC vloeren kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, de complexiteit van het patroon en de grootte van de ruimte. Over het algemeen zijn visgraat PVC vloeren een betaalbare optie in vergelijking met traditionele hardhouten vloeren, maar ze kunnen duurder zijn dan laminaatvloeren. Het is belangrijk om de langetermijnwaarde van PVC vloeren te overwegen, aangezien ze minder onderhoud en vervanging vereisen dan andere vloertypen.

Milieueffecten

Hoewel PVC bpekend staat als een duurzaam materiaal vanwege zijn lange levensduur en recyclebaarheid, zijn er ook zorgen over de milieueffecten van PVC-productie en -verwerking. Sommige fabrikanten hebben echter maatregelen genomen om de milieueffecten van hun producten te verminderen, zoals het gebruik van gerecyclede materialen en duurzame productieprocessen. Het is belangrijk om te zoeken naar visgraat PVC vloeren die voldoen aan milieunormen en certificeringen.

Toepassingen en geschikte ruimtes voor PVC visgraat

Visgraat PVC vloeren zijn geschikt voor verschillende toepassingen en ruimtes, waaronder:

 • Woonkamers,
 • Slaapkamers,
 • Keukens,
 • Badkamers,
 • Kantoren,
 • Winkels.

Dankzij hun duurzaamheid en veelzijdigheid kunnen visgraat PVC vloeren worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële omgevingen.

https://www.solidowonen.nl/wat-is-een-visgraat-pvc-vloer