Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Wat veroorzaakt een lage waterdruk in de douche

Een goede douche kan je helpen om ’s ochtends in beweging te komen, of je weer fris te voelen na een goede training of een lange dag werken. Daarom kan het erg frustrerend als je douche een lage waterdruk heeft. Komt dit je maar al te bekend voor? Heb je te maken met een lage waterdruk in de douche en vraag​​je jezelf af wat je eraan kan doen? Lees dan snel verder.

Voordelen van de juiste druk in de douche

Het is de moeite waard om de oorzaak van een slechte waterdruk te achterhalen. Een voor de hand liggende reden om dit te onderzoeken is dat je wilt achterhalen of er geen groter structureel probleem achter schuil gaat en dat je eventueel achterliggende schade wilt voorkomen. Een goede waterdruk zorgt ook voor efficiënter watergebruik en aangenamer douchen.

Het verhelpen van een slechte waterdruk begint met begrijpen wat er mis is gegaan. Of jouw waterdruk nu te hoog of te laag is, het is een belangrijk signaal dat aangeeft dat iets niet werkt zoals het hoort.

Wat veroorzaakt een lage waterdruk in de douche en wat kan je eraan doen?

Of je nu een lage waterdruk ervaart in je douche of bij andere waterpunten in je huis, er is een mogelijkheid dat één van de volgende veelvoorkomende problemen de oorzaak is:

Het vermogen van de CV-ketel is niet helemaal voldoende

Een te lage waterdruk van de douche kan komen door een te laag vermogen van de CV-ketel in je huis. Je kijkt dan naar het CW-label. De CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water. Vraag dit na voor het aanschaffen van een regendouche of douchekraan. Het kan noodzakelijk zijn om een CV-ketel aan te schaffen met meer vermogen, zodat de waterstraal een goede druk heeft en het warmwatercomfort optimaal is. Het kan er natuurlijk ook op duiden dat er iets mis is met de CV-ketel en dat deze moet worden nagekeken.

Te veel vraag naar de watervoorziening

Als je onder de douche staat terwijl de vaatwasser draait of het toilet wordt doorgespoeld, wordt je watertoevoer naar twee verschillende plaatsen geleid. De druk wordt in feite verdeeld en een deel van het water dat naar de douche zou zijn gegaan, wordt ergens anders naartoe gestuurd. Als de waterdruk van de douche stijgt en weer normaal wordt terwijl er geen ander water wordt gebruikt, is dit waarschijnlijk het probleem.

Oplossing: zorg ervoor of spreek af dat er niet op een andere plek in huis water wordt gebruikt als je onder de douche staat.

De douchekop is verstopt

Als alleen de douche kampt met een lage waterdruk, kan het probleem een ​​verstopte douchekop zijn.

Oplossing: Je zal waarschijnlijk de douchekop moeten losschroeven van de slang. Controleer of er een obstructie is waardoor het water niet vrij kan stromen. Verwijder eventueel bezinksel door de douchekop een nacht in een kom met azijn te laten weken en hinderlijk materiaal eruit te duwen met een tandenstoker. Meestal kan de douche verstopt raken door hardnekkig kalk. Als alternatief kan het zijn dat je de douchekop moet vervangen.

Je hebt een waterbesparende douchekop

Als het probleem zich voordeed sinds je in je nieuwe huis bent komen wonen, is het mogelijk dat je een waterbesparende functie in de douchekop hebt en dat je dit niet wist. Deze douchekoppen zijn ontworpen om het waterverbruik te verlagen, wat ervoor kan zorgen dat jij een minder sterke douchestraal ervaart

Oplossing: bepaal of je een waterbesparende douchekop hebt geïnstalleerd. Als de waterstraal naar jouw idee echt te laag is, vervang de waterbesparende douchekop dan door een standaard douchekop.

Jouw waterleiding lekt

Een groter probleem dat de douchedruk kan beïnvloeden, is een probleem met de waterleiding. Als de waterleiding niet helemaal open is, de hoofdleiding lekt of verstopt is of als er een gerelateerde storing in de apparatuur is, zal de waterdruk in het hele huis waarschijnlijk worden beïnvloed. Als je net een nieuwbouwhuis hebt gekocht, is het mogelijk dat de waterleiding niet helemaal is geopend.

Oplossing: Vraag de waterleverancier om jouw waterleiding te controleren op lekkage, evenals de afsluiter op jouw watermeter om te zien of deze helemaal naar de “open” positie is gedraaid om de waterstroom te maximaliseren.

Een lekkere douche is één van de kleine luxes van het leven. Daarom is het wel zo fijn dat alles goed werkt in je badkamer. Wacht dus niet te lang met zoeken naar een oplossing!