Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Zelf huis verkopen

Je huis wordt te groot of te klein of je ouders zijn vanuit hun koophuis vertrokken en zelf niet meer in staat er iets mee te doen. Dan zul je een huis moeten verkopen. Je kunt zelf een huis verkopen. Dat staat je geheel vrij, er is geen wet die je daarin beperkt. Dat betekent wel dat je alles rondom de verkoop zelf moet regelen. Daarmee wordt niet alleen de overdracht bedoeld, maar ook alle zaken die vooraf gaan aan een verkoop. Als het meezit, heb je natuurlijk meteen iemand die het huis wil kopen en zijn jullie het eens over het verkoopbedrag. Maar zo’n situatie komt zelden voor.

 

Advertentie

Dan moet je als je zelf een huis gaat verkopen dus zorgen dat mensen weten dat het te koop staat. Dat betekent dat je een advertentie moet maken die gedeeld kan worden. In zo’n advertentie moet je aangeven wat je verkoopprijs is, of wat je voor het huis wil. Ook zul je foto’s moeten maken die het huis goed in beeld brengen, wat wellicht betekent dat het één en ander eerst opgeruimd moet worden. Ook een begeleidende tekst voor de advertentie is cruciaal. En veel mensen hechten ook waarde aan een accurate en duidelijke plattegrond van de ruimtes. 

 

Bezichtiging en onderhandelen

Als er dan geïnteresseerden zijn, zul je zelf de bezichtigingen moeten plannen. Daarbij is een beetje een commerciële babbel om de verkoop te realiseren geen slechte eigenschap. Wel is het zaak dat je geen dingen achterhoudt over het huis of ergens over liegt. Dat is namelijk niet volgens de regels. Daarnaast zul je moeten onderhandelen met de geïnteresseerden als ze minder bieden dan je vraagprijs of dan je hoopte te krijgen.

 

Administratie

Ten slotte is er het administratieve gedeelte van zelf huis verkopen. Er moeten namelijk contracten en overdrachten opgesteld en getekend worden. Dit soort administratieve details kunnen, als ze niet goed op papier staan, heel vervelend uitpakken mocht er een juridisch issue uit de verkoop voortkomen. Dat kan bijvoorbeeld als je tijdens het bezichtigen vertelt over een onzichtbare lekkage, maar dit niet op papier zet.