Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over de kosten en opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen, we zien ze op steeds meer daken komen te liggen, bieden tal van voordelen. Allereerst is het natuurlijk een heel duurzame en schone vorm van energie. Daarnaast is het gebruik van zonnepanelen ook nog eens goed voor je portemonnee. De zonnepanelen prijs is de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Mede door de stijgingen van de prijzen van fossiele brandstoffen wordt het dus steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te laten installeren. In deze blog lees je alles over de kosten en opbrengst van zonnepanelen.

De zonnepanelen prijs

De zonnepanelen prijs ligt inmiddels zo’n 35 procent lager dan pakweg 10 jaar geleden. Ga je over tot de aanschaf van zonnepanelen ben je er echter niet alleen met de zonnepanelen zelf. De kosten voor het overig materiaal zoals omvormer, bekabeling et cetera alsmede de installatiekosten zijn een aanzienlijk deel van de totaalprijs.

Hoe meer panelen je afneemt, des te aantrekkelijker de zonnepanelen prijs wordt. Zo betaal je voor een set van 6 panelen inclusief installatie een totaalprijs van zo’n 3.700 Euro. Neem je een pakket van 18 panelen dan komt de totaalprijs uit rond de 8.000 Euro.

De BTW over de aanschaf en installatiekosten kan je terugvorderen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Dit maakt het echter wel extra aantrekkelijk. De zonnepanelen prijs voor 18 stuks wordt daarmee zo’n 1.000 Euro lager.

De zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee. Een omvormer die gemiddeld zo’n 1.200 Euro kost, zal ongeveer 12 jaar meegaan. 

Subsidie wordt er vanuit de centrale overheid niet gegeven. Wel zijn er verschillende gemeentes die subsidiepotjes hebben. Informeer hiernaar bij jouw eigen gemeente.

De opbrengsten van zonnepanelen

Hoeveel de zonnepanelen opbrengen hangt af van een aantal zaken. Uiteraard speelt het aantal zonnepanelen een grote rol. Daarnaast gaat het ook om de richting waarin de panelen liggen en de hellingshoek van het dak.

Zonnepanelen op een dak met een hoek van 36 graden dat is gericht op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten leveren de meeste energie op. Je kunt ook een combinatie maken van panelen die zijn gericht op het oosten en westen. Dit levert een minder energie op maar deze is wel veel beter verspreid over de gehele dag gezien. Dit is gunstig voor je eigen energieverbruik.

Een gangbaar zonnepaneel levert nu zo’n 370 Wattpiek aan vermogen op. Heb je een set van 10 panelen, dan is dit in totaal dus zo’n 3.700 Wattpiek. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2.500 kWh. De gemiddelde terugverdientijd is zo’n 7,5 jaar.

De energie die je zelf niet verbruikt, kan je terug leveren aan het energienet. Deze wordt verrekend met de energie die jij hebt afgenomen van het net. Dit noemen we salderen. Hier is wel een maximum aan gesteld van 3.000 kWh. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat deze salderingsregeling mogelijk gaat worden afgebouwd van 2023. Als dit voorstel doorgaat, zal de opbrengst van de terug geleverde stroom steeds lager worden. Het is dan zaak dat je zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf gebruikt.