Solido Wonen
Image default
Woningen

Brandhout in een notendop

Tegenwoordig wordt brandhout steeds meer gebruikt om huizen warm te houden. Naast dat het kan dienen als primaire warmtebron, kan het ook gebruikt worden bij het kamperen, om bijvoorbeeld mee te koken. Natuurlijk kun je er ook gewoon lekker buiten in de tuin een vuurtje mee maken en gezellig met zijn allen genieten van de warmte. Waar je het ook voor wil gebruiken, Nordicwoods biedt een groot assortiment aan verschillende soorten brandhout. Vooral in deze tijden van energiecrisis ontstaat er een grotere vraag naar brandhout en welke soorten dan het beste zijn. Niet alleen zijn er verschillende soorten hout, zoals berken of eiken, ook zijn er verschillende functionaliteiten voor het hout.

Voor de open haard

Haardhout kun je gebruiken om je huis warm te houden, zowel voor de open haard als voor de kachel is dit geschikt. Over het algemeen geeft een open haard weinig stralingswarmte af en is dus niet per se bedoeld om grotere ruimtes warm te houden. Een kachel maakt ook gebruik van convectiewarmte, dus het verwarmen van de lucht, zodat de hele kamer warm gehouden kan worden. Welk soort hout heb je in dit geval nodig? Eikenhout is de meest populaire keuze; het is hard en elastisch en tevens makkelijk te verkrijgen. Het ontsteken van dit hout kan wat langer dan gemiddeld duren, maar wanneer het eenmaal brandt kun je er lang van genieten!

Voor de kachel

Ook de kachel gebruikt brandhout als primaire brandstof. De kachel zorgt voor een constante afgifte van warme, welke ontstaat door de langzame verbranding van het hout. Op deze manier bereikt de kachel gemiddelde hogere temperaturen dan de open haard. Tevens kan een kachel fijn zijn voor mensen met luchtwegproblemen of met allergieën, omdat er geen kleine irriterende deeltjes door de lucht zweven. De meest gebruikte vormen van hout voor de kachel zijn eiken, beuken en kastanje. Ze staan bekend om hun lange branding duur en geven daarnaast mooie vlammen, wat natuurlijk erg sfeervol is.

Tijdens het kamperen

Zin om er even tussenuit te gaan en te kamperen? Dan is het belangrijk om voldoende brandhout aan te schaffen en mee te nemen voor het maken van kampvuren. Kampvuren zijn niet alleen erg gezellig om rond te gaan zitten, maar hebben ook andere functies. Je kan het namelijk gebruiken om in de nacht warm te blijven, wat vooral in de winter echt nodig kan zijn. Daarnaast kun je een kampvuur gebruiken om eten of water te koken, of om wilde dieren mee af te schrikken. De meest gebruikte vormen van hout tijdens het kamperen zijn esdoorn, eik of berk. Het is ook belangrijk om te weten dat je droog hout moet gebruiken, want het gebruik van vochtig brandhout kan ervoor zorgen dat het vuur veel rook afgeeft. Denk dus voordat je gaat kamperen na over de duur van je kampeertrip, het doel van het kampvuur en check de weersvoorspellingen.