Solido Wonen
Image default
Woningen

Zo kies je een geschikte lamp

Het kiezen van een goede lamp is heel belangrijk. De lamp heeft veel invloed op de sfeer in je ruimte. Ook kan het invloed hebben op bijvoorbeeld je functionaliteit. Als je geen goede lamp in werkruimte hebt staan dan kun je minder goed werken. Lampen van directlampen zijn er in heel veel verschillende stijlen. Denk aan traditioneel of industrieel. Er is veel keuze, dus de vraag is nu, hoe kies je een geschikte lamp? Hieronder staan een aantal tips.

Doel

Bepaal het doel van de lamp. Wil je er een sfeer mee creëren of is de functionaliteit van de lamp van belang? Wanneer je weet waar je de lamp voor nodig hebt zijn er al veel opties die afvallen. Zo ga je niet een klein tafellampje nemen om een grote woonkamer te verlichten. Je zou dan veel beter een hanglamp goud kunnen nemen. Deze verlicht de kamer en is een mooi middelpunt. En andersom ook. Wanneer je op zoek bent naar een bureaulamp zodat je werk beter verlicht is, ga je niet hanglamp nemen. Voordat je een lamp gaat kiezen is het dus slim om te bepalen wat voor lamp je eigenlijk wilt gebruiken in de ruimte.

Harmonie

Het is voor veel mensen belangrijk dat de lamp die ze kiezen past bij hun woning. Dit kun je op verschillende manieren doen. Eerst ga je kijken naar je woning. Welke stijl heeft deze? Is dit een Boheemse stijl? Of misschien een moderne stijl? Er zijn veel verschillende stijlen lampen en daardoor zal er altijd een lamp zijn die bij jouw interieur past. Een andere manier om naar je lamp te kijken is het materiaal en de kleur. Als je het lastig vindt om je lamp dezelfde stijl als je woonkamer te geven, dan kun je ervoor kiezen een lamp te nemen die neutraal is van kleur. Denk aan een zwarte lamp. Dit zorgt ervoor dat ze eigenlijk altijd wel bij het interieur passen. Je kunt er ook aan denken om de lampen met elkaar te laten matchen. Dus misschien dezelfde lampen of lampen in dezelfde kleur.

Functies

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een lamp te bedienen. Sommige gaan aan en uit via de stekker. Veel hebben een schakelaar of afstandsbediening. Er zijn nu ook lampen die je via je telefoon kunt bedienen of lampen die een bewegingssensor hebben. Sommige mensen zullen genoegen hebben met een schakelaar, maar andere vinden toch een bewegingssensor fijner.