Solido Wonen
Image default
Financieel

Dingen die je moet weten bij het financieren van een huis

Als je een huis wilt kopen, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten over financiering. Het financieren van je huis gaat niet alleen over het verkrijgen van goedkeuring voor een lening, maar het gaat ook over het uitzoeken hoeveel van een aanbetaling en hoeveel van een maandelijkse betaling je kunt veroorloven. Bovendien zijn er allerlei kosten verbonden aan het kopen en verkopen van huizen die snel kunnen oplopen als je niet weet wat ze zijn. Je kunt zelfs een huis kopen met BKR

Vraag een vooraf goedgekeurde lening aan 

Ga aan de slag door een vooraf goedgekeurde lening aan te vragen. Dit geeft je een idee van hoeveel geld je aan een huis kunt besteden. Dit zal helpen bepalen waar en welk type huis in je prijsklasse past. Je kunt ook onderhandelen met verkopers, zodat je precies weet hoeveel geld ze van de verkoop kunnen verwachten zodra deze is gesloten.

Ga niet voor het maximale

Het laatste dat je wilt doen, is al je beschikbare krediet maximaal benutten. Doe dit vooral niet als jenog niet helemaal klaar bent voor de hoge rentetarieven die gepaard gaan met een financiering. Als je meerdere kredietlijnen open hebt staan, zorg er dan voor dat deze alleen voor noodgevallen worden gebruikt en onmiddellijk kunnen worden afbetaald. Het is ook het beste om weg te blijven van het gebruik van creditcards om iets te financieren, inclusief je huis. Je betaalt namelijk meer rente dan wat de woning werkelijk heeft gekost.

Ga groot op de aanbetaling

De hoogte van je aanbetaling heeft een directe invloed op zowel de hoogte van je hypotheek als op hoeveel je in de loop van de tijd aan rente betaalt. Een grotere aanbetaling kan leiden tot een lager tarief, waardoor je elke maand minder betaalt voor hetzelfde huis. Als je alle kosten meetelt, inclusief belastingen, verzekeringen en onderhoud, is het logisch om een hoge aanbetaling te maken.

Kies tussen een hypotheek met vaste en variabele rente

Als het gaat om het kiezen tussen een hypotheek met variabele rente of een hypotheek met vaste rente, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Hypotheken met een vaste rente zijn beter voor mensen die onzeker zijn over de toekomst van de rentetarieven. Dit kan handig zijn als je denkt dat de rente de komende jaren niet veel zal stijgen omdat je op termijn minder rente gaat betalen. Hypotheken met aanpasbare looptijd zijn misschien beter voor mensen die willen profiteren van een bijzonder lage renteperiode en verwachten dat deze binnenkort weer zal stijgen.