Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Een goede verwarming

Een onbezorgd leven

Onbezorgd wonen is er tegenwoordig niet meer bij. Wanneer we in het verleden met een fijn gevoel de winters in een behaaglijke warme woning konden doorbrengen, zijn er nu veel gezinnen die daar problemen mee hebben. De prijzen van het gas dat wordt gebruikt om de woning te verwarmen rijzen de pan uit. We kunnen zelf aan de gas en elektriciteitsprijs weinig doen. We horen verhalen van gezinnen die nu al 4 tot 5 keer zoveel aan de energieleverancier moeten betalen, dan een jaar geleden. Er komen daardoor veel gezinnen in de problemen. Er worden naar oplossingen gezocht om de pijn te verzachten.

 

Installateurs worden veel benaderd

Vaklieden die de installatietechniek beheersen, hebben tegenwoordig zeer veel werk. Ze worden vaak gebeld om de verwarmingsketel te controleren en zuiniger af te stellen als dat mogelijk is. Het is geen fijne gedachte dat er vaak niet veel aan te doen is. We zijn voor een groot deel afhankelijk van Rusland. Ze hebben de gaskraan dichtgedraaid waardoor de gasprijs aanzienlijk is gestegen. Doordat er steeds weer nieuwe problemen ontstaan rondom het conflict met Rusland stijgt de gasprijs nog steeds. We zullen moeten wachten, totdat de oorlog voorbij zal zijn, maar daar ziet het voorlopig nog niet naar uit. We moeten voorkomen dat het probleem niet verder escaleert. Wanneer dat wel het geval zou zijn, dan komt het nog zo ver dat we geen verwarming meer hebben.

 

Het gebruik van een goede verwarmingsketel

Het is belangrijk dat we voor de verwarming een goede ketel gebruiken. Bij de consumentenbond komen de Intergas cv-ketels als beste uit de bus. De Intergas Xtreme 36 CW5 is momenteel de best geteste cv-ketel. Door de ketel wordt veel warm water geleverd. Door de grote hoeveelheid warm water dat geleverd wordt, kun je hem goed gebruiken bij een stortdouche of bij het gebruik van een bad. De ketel is extra zuinig in het gebruik van het tapwater. Het is belangrijk dat u jaarlijks de verwarmingsketel laat controleren. Ook bij de beste verwarmingsketel kunnen er onderdelen stuk gaan. Door deze tijdig te laten vervangen, zult u onbezorgd warm water kunnen krijgen, zolang er nog van gas gebruik kan worden gemaakt.

Het voorkomen van het dichtvriezen van de waterleidingen

Het is belangrijk dat waterleidingen tijdens de wintermaanden niet dichtvriezen. Wanneer dat wel het geval is, heeft u vaak grote problemen. Als water bevriest, zet het uit, waardoor de waterleidingen kunnen barsten. U moet dat snel laten herstellen om lekkages te voorkomen. Door verwarmingslint te gebruiken, kunt u het dichtvriezen van de leidingen voorkomen. Een verwarmingslint kan ervoor zorgen dat waterleidingen, afvoeren, dakgoten en dergelijke vorstvrij blijven. Een verwarmingslint is een dunne soepele kabel met een harde kunststof buitenmantel. Aan het einde van de stekker zit een thermostaat. Door gebruik te maken van de thermostaat kunt u hem op een minimumtemperatuur instellen. Wordt het kouder, dan zal het lint worden ingeschakeld waardoor het dichtvriezen van de leidingen wordt voorkomen.