Solido Wonen
Image default
Verbouwen

Het bouwtechnisch onderzoek

Ben jij net verhuisd of ben jij van plan te gaan verhuizen? Voorafgaand aan het kopen van een woning is het belangrijk dat onderzoek wordt gedaan naar de kwaliteit van het huis. Denk hierbij aan de constructie van de woning en hoe stevig de muren zijn. Dit is een controle die jij als individu zelfstandig kan uitvoeren. Het belang van deze keuring is groter dan je denkt aangezien je op basis hiervan de prijs van de woning kan inschatten. Vanzelfsprekend wil je voorkomen dat je teveel geld betaalt voor een woning. Daarom kan het verstandig zijn om een expert in te schakelen voor een bouwkundige keuring.

De waarde van jouw woning
Gezien de huidige situatie op de woningmarkt is het tegenwoordig niet makkelijk om een huis te kopen. De prijzen lopen hoop op gezien de enorme schaarste die is ontstaan. Er is sprake van te veel vraag naar woningen en te weinig aanbod. In deze situatie kan een verkoper misbruik maken van de grote vraag naar zijn of haar woning en hierdoor te veel geld proberen binnen te krijgen. Na afloop van een keuring weet jij hoeveel geld een woning waard is en of er nog geïnvesteerd moet worden in bepaalde zaken. Door deze analyse is het mogelijk om ervoor te zorgen dat jij niet teveel geld betaalt dan gevraagd wordt.

Rapport opstellen
Het onderzoek dat een expert uitvoert zal gericht zijn op een bouwkundige keuring. Hierbij zal veel aandacht uitgaan naar de technische aspecten van de woning. Hoe de woning bijvoorbeeld in gebouwd en in welk jaartal. Wat verder de conditie is van de woning en of er sprake is van schade. Verder kan een expert tevens kijken naar de onderdelen van de woning die jij belangrijk vindt. Het is niet zo dat de expert volledig zelfstandig te werk zal gaan, op basis van jouw woorden kan jij invloed uitoefenen. Aan de hand van deskundig onderzoek zal een expert vervolgens een rapport opstellen dat jij kan lezen.

Klussen en investeren
Misschien dat er op basis van het rapport blijkt dat er nog veel geklust moet worden. Als dit het geval is dan kan jij ervoor kiezen om het huis alsnog te kopen. In zo’n geval zal de prijs die jij voor de woning moet betalen vaak goedkoper uitvallen. Daarnaast is het leuk om aan de slag te gaan in jouw woning en te beginnen met klussen. Op deze manier kan jij de woning echt voor jezelf maken en ervoor zorgen dat er een sfeer ontstaat die past bij wat jij wilt creëren. Ten slotte heeft klussen als gevolg dat jij investeert in jouw woning. Hierdoor kan jij de woning ooit weer verkopen voor meer geld dan toen jij de woning kocht.

Perspectief
Wat erg belangrijk is bij het krijgen van een rapport opgesteld door een expert is dat er een helder perspectief uit volgt. Je moet het idee hebben dat jij op basis van het rapport de juiste prijs zal betalen voor de woning indien jij die keuze maakt. Verder moet de expert altijd transparant en eerlijk zijn op het gebied van informatie vrijgeven.

 

Bron: Keuringshuis.nl