Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Het verkopen van mijn verhuurde woning

Je bent in het bezit van een woning waar zich op dit moment één of meerdere huurders in zitten. Dit is een uitstekende manier om je vermogen te beleggen en hier elke maand een extra inkomsten uit te halen. Maar er kunnen een tal van redenen zijn dat jij er toch over na zit te denken om het te gaan verkopen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een nieuw pand wilt gaan kopen wat bijvoorbeeld nog meer inkomsten genereert of dat je geld vrij wilt maken voor een ander project. Ondanks de corona crisis waar we nu allemaal mee te maken hebben blijven de huizenprijzen stijgen en vind jij dit het juiste moment om te gaan verkopen. Wat jouw argument ook is, wij geven je hieronder wat informatie over het verkopen van je verhuurde woning.

Waarom je pand verkopen?

Een verhuurd pand of appartement biedt in de meeste gevallen een zeer aantrekkelijk rendement, omdat je elke maand extra inkomsten ontvangt. Een pand of woning verhuren is niet zo makkelijk als mensen soms van tevoren denken. Er komt veel op je af. Bijvoorbeeld dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor alle kosten die betrekking hebben op reparatie en onderhoud. Ook is het belangrijk dat de relatie met je huurders goed is en dat er geen conflicten ontstaan. Toch kan het voorkomen dat je te maken krijgt met wanbetaling of vernieling. Dit is iets wat jij als eigenaar op moet pakken. Zo mag je bijvoorbeeld ook niet zomaar je huur gaan verhogen wanneer jij vindt dat dat nodig is. De Nederlandse wet bepaald dat je maar één keer per jaar met een klein percentage de huur mag verhogen. Huurders hebben veel rechten en het is belangrijk dat jij als verhuurder hiervan op de hoogte bent. 

Verhuurde woning verkopen

Je mag op elke gewenst moment jou verhuurde pand of appartement verkopen. Ga je de verkoop in gang zetten dan betekent dit niet dat de huurder of huurders ook het pand moeten verlaten. De verkoop breekt geen huurcontracten maar verandert alleen van eigenaar. De nieuwe eigenaar neemt dus ook gewoon de huurders over.  Omdat er huurders in je pand zitten is de groep potentiële kopers aanzienlijk minder dan dat jij een pand verkoopt waar geen huurders in inzitten. De meerderheid van de woningzoekende op dit moment zijn opzoek naar een woning om zelf in te wonen en zijn dus niet op zoek naar een pand met huurders. Een woning met huurders verkopen kan dus op de particulieren markt een stuk moeilijker zijn om te verkopen. 

Verkopen aan vastgoedinvesteerder

Uiteraard is er een oplossing om jou verhuurde woning te verkopen. Je kan je verhuurde woning verkopen aan een belegger of aan een vastgoedinvesteerder. Een partij als deze is juist geïnteresseerd in een woning met huurders en neemt deze graag over. Als je het gaat overwegen om je woning te gaan verkopen aan een vastgoedinvesteerder zitten hier een aantal aantrekkelijke voordelen aan. Bijvoorbeeld dat er voor beide partijen geen makelaar bij betrokken is, er is geen onzekerheid van een financieringsvoorbehoud en de gemaakte notariskosten worden betaald door de vastgoedinvesteerder. Na het eerste contact komen ze langs om jou pand te bekijken, vervolgens kunnen ze dan een juiste inschatting maken van de marktwaarde. Na de bezichtiging krijg je in de meeste gevallen direct een vrijblijvend bod, en er kunnen vaak flexibele voorwaarden opgesteld worden die voor beide partijen interessant zijn.  

Ben je opzoek naar een partij die jou kan helpen bij het verkopen van je woning dan is DamBorg een professionele vastgoedinvesteerder die hier graag bij helpt. Ze hebben interesse in het kopen van verhuurde woningen, appartementen en beleggingspanden.