Solido Wonen
Image default
Woningen

Het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling van je huis

Een taxatie of een waardebepaling: het lijkt heel erg op elkaar, maar toch is het net wat anders. Hoewel beide varianten je wat vertellen over de waarde van je huis, kun je met een van de twee net wat meer doen dan met de ander. Wij zetten de verschillen tussen een taxatie en een waardebepaling van je huis op een rij.

Taxatierapport: wat is dat?

In een taxatierapport is te zien wat de huidige waarde van je woning is, net zoals de belangrijkste eigenschappen van het huis en de omgevingsfactoren. Een taxatierapport wordt geaccepteerd door de bank, maar ook door de belastingdienst of door verzekeraars. Dit komt omdat een taxatierapport ook goedgekeurd moet worden door een onafhankelijke instantie zoals iValidatie, NWWI of het Taxatie Validatie Instituut.

 

Een taxatierapport kun je gebruiken als je een nieuwe woning wilt gaan kopen en hiervoor een hypotheek af wilt sluiten. Aangezien je hierbij de nieuwe woning als onderpand gaat gebruiken, wil de bank zeker weten dat de waarde van de hypotheek overeenkomt met de daadwerkelijke waarde van het onderpand. In sommige gevallen moet je ook een taxatierapport overleggen als je je hypotheek oversluit naar een andere aanbieder of het hypotheekbedrag wilt verhogen.

Waardebepaling: wat is dat?

Bij een waardebepaling maakt een NVM-makelaar een berekening van de verkoopwaarde van je woning op dit moment. dit wordt gebaseerd op meerdere factoren, zoals de staat van je woning, het woonoppervlak, maar ook de straat en de grotere wijk waarin je woning staat. Verder zijn de prijsontwikkelingen in de markt hierbij van belang. Een waardebepaling kan waardevol zijn, maar bevat wel minder informatie dan een taxatierapport. Daarom is een waardebepaling ook niet te gebruiken als je hypotheekzaken gaat regelen.

 

Een waardebepaling is daarom vooral handig als je je woning misschien gaat verkopen. Aan de hand van deze bepaling weet je wat je ongeveer voor je woning kunt vragen. Het feit dat je weet wat je huidige woning oplevert, kan je ook helpen in je zoektocht naar een volgende woning.


Wil je binnenkort je huis in de provincie Antwerpen gaan verkopen? Op HeylenVastgoed.be kun je alvast een gratis schatting van de waarde van je huis aanvragen! Zo ben je meteen een stuk beter voorbereid op de eventuele verkoop.