Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Informatie over een personal trainer

Onlangs las ik een blogbericht dat waarschuwde tegen het delen van persoonlijke informatie met je fitnesstrainer. Je persoonlijke trainer is niet je therapeut, stond er, en ook al kan het verleidelijk zijn om je te ontladen tijdens de sessies, je moet het absoluut niet doen. De laatste zin van de post adviseerde dat je beleefd en aardig moet zijn tegen je trainer, maar dat je niet moet “toegeven aan de impuls” om je kwetsbaarheden te delen.

Toegegeven, ik ben geen therapeut, noch beweer ik er een te zijn. Ik geef geen relatieadvies, psychotherapie of verslavingsadvies. Ik word betaald om advies te geven over lichaamsbeweging (en soms voeding), en daar houd ik me aan.

En ook al kan de klant-trainer relatie na verloop van tijd erg informeel gaan aanvoelen, het is belangrijk voor trainers om te onthouden dat klanten gewoon dat zijn – klanten. Ze kunnen aanvoelen als vrienden, maar het zijn in de eerste plaats klanten.

Dat gezegd hebbende, zou ik nooit willen dat mijn klanten het gevoel hebben dat ze zich bij mij niet kwetsbaar kunnen opstellen. Het is moeilijk om met klanten te werken die “beleefd en aardig” zijn, maar buiten onze sessies niets zinnigs over hun leven willen delen.

Ik zit in de menselijke ontwikkeling, en mijn werk is een stuk moeilijker als het voelt alsof ik een robot train. – Woonleven.com

Je leven buiten de sportschool is belangrijk

Het leven van mijn klanten bestaat uit een heleboel andere dingen dan trainen. Het zou dwaas zijn om te denken dat hun trainingssessies volledig gescheiden zijn en niet beïnvloed worden door een ruzie met hun echtgenoot, zorgen over de aandelenmarkt of hoe ze de nacht ervoor hebben geslapen. Hoe kan ik iemand helpen zijn doelen te bereiken als ik niets weet over de eisen die buiten onze sessies aan zijn aandacht en energie worden gesteld?

Nogmaals, omdat ik geen therapeut ben, zijn er sommige dingen die u, als mijn cliënt, mij niet hoeft te vertellen. Er zullen problemen zijn die ik je ethisch gezien niet mag helpen oplossen. Maar ik heb liever dat je me te veel vertelt dan niet genoeg. Ik kan je liever doorverwijzen naar iemand anders die je echt kan helpen, in plaats van dat ik geen idee heb van wat er in je leven speelt.

Als ik uw plan voor fysieke fitheid wil afstemmen op uw leven, moet ik een beetje weten over de delen van uw leven die ik niet zie.  Lees hier Belangrijkste voeding na het sporten

Uw stressniveau

Hoewel lichaamsbeweging u kan helpen om hoge stressniveaus te beheersen, kan te veel lichaamsbeweging averechts werken als u het combineert met aanzienlijke hoeveelheden psychologische stress. Stresshormonen (epinefrine, noradrenaline en cortisol) worden verhoogd wanneer je fysieke inspanning combineert met psychologische stress, en dit veroorzaakt op zijn beurt oxidatieve stress. Oxidatieve stress belemmert het vermogen van je lichaam om zichzelf te herstellen en leidt tot cel- en weefselschade.

Als je chronisch gestrest bent, moet ik dat weten, zodat ik de intensiteit of het volume van je trainingen op de juiste manier kan aanpassen. Mijn doel is om je sterker te maken, niet om de mogelijkheden van je lichaam te overweldigen.

Weet je wat nog meer kan helpen om psychologische stress te verlichten? Erover praten met iemand die je vertrouwt. Daarom vind ik het goed als mijn cliënten hun kwetsbaarheden met mij delen. Ik wil dat ze weten dat mijn luisterend oor altijd beschikbaar is voor een ontluchtingssessie, zelfs als ik niet de juiste persoon ben om hen te helpen een oplossing te vinden.