Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Waarom een bouwtechnische keuring bij een nieuwe woning?

Je hebt een geweldig huis in Funda gezien en kunt niet wachten om het te zien. De foto ziet er geweldig uit, en dit zou het kunnen zijn. Je nieuwe huis. Als je daar aankomt, ben je nog steeds in Gloria. Kijk goed naar de tweede run totdat je je realiseert dat je misschien de vensterbank moet vervangen en dat je nog nooit eerder een vochtige plek op het keukenplafond hebt gezien.

 

Verplichte rapportage en onderzoek

 

De verkoper is verplicht u hiervan op de hoogte te stellen. Dat wil zeggen, u moet u laten weten of uw huis defect is en wat deze zijn. Het is niet nodig om duidelijke gebreken te vermelden die toekomstige kopers in staat zouden stellen zich te identificeren.

 

Anderzijds is de koper verplicht tot onderzoek. Als je tijdens het kijken gevaarlijk ruikt, is het jouw taak om verder te onderzoeken of hulp te zoeken. Je wilt jezelf altijd beschermen tegen slecht winkelen.

 

Gelukkig zijn er veel dingen om rekening mee te houden tijdens het toeren. Hieronder vindt u enkele aandachtspunten bij uw onderzoek:

 

  • Lek Vraag de verkoper of er in het verleden een lek is geweest.
  • Schilderwerk Controleer de staat van binnen en buiten de lak.
  • Ramen Heeft het alleen een verflaagje nodig of is er houtrot.
  • Vochtige plaatsen Controleer op scheuren of vochtige plaatsen op muren, plafonds en vloeren.
  • Tocht Zorg ervoor dat alle deuren en ramen goed gesloten zijn.
  • Cv-ketel Geeft de status van de cv-ketel weer (leeftijd, recente onderhoudsbeurten, etc.).

 

Ik wil graag een bod doen, maar als ik niet 100% zeker ben over de staat van het huis, dan vraag ik een bouwkundige keuring aan.

 

Wat is een bouwkundige keuring?

Structurele of bouwkundige inspecties worden gedaan om de staat van het huis te bepalen. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke deskundige die niets met verkopen of kopen te maken heeft.

 

Tijdens de inspectie zal de bouwinspecteur controleren of er problemen zijn met de woning of dat er reparaties nodig zijn. De muren en vloer breken niet om te zien of er echt iets aan de hand is. Als de inspecteur vaststelt dat er een potentieel probleem is met een dergelijke fundering, wordt dit opgenomen in het bouwrapport.

Het rapport bevat de conclusies van de inspecteur. Woningfoto’s, uitsplitsing van het onderhoud over de komende 5 jaar en eventuele kosten. Veel hypotheekverstrekkers

moeten hun directe kosten zo snel mogelijk terugverdienen.