Solido Wonen
Image default
Aanbiedingen

Printkosten, de sluipkosten in je huishouden?

Hoewel we steeds meer digitaal gaan werken, staat er in veel huishoudens nog wel een printer. Eerlijk is eerlijk, het blijft ook nog steeds makkelijk om af en toe iets van papier af te lezen in plaats van af een scherm. Maar als je een printer hebt en je hebt af en toe nieuwe inkt nodig, dan zul je ook ervaring hebben met de prijzen van inkt. En die liegen er niet om. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat inkt een van de duurste vloeistoffen is. Wellicht ben je dus onbewust op jaarbasis best wel veel geld kwijt aan printen.

Kan het dan niet goedkoper? Zeker wel! In dit artikel geven we je enkele gemakkelijk toepasbare tips die je kunnen helpen bij het besparen op je printkosten. Misschien pas je sommige tips al toe en misschien andere nog niet. Het loont in ieder geval om even verder te lezen. Mocht je nog geen enkele tip toepassen, dan kun je wel tot 80% besparen op je printkosten! Dat is de moeite waard toch?

Print jij al met klooninkt?

We kennen grof gezegd twee soorten inkt, namelijk originele inkt en klooninkt of anders genoemd huismerk inkt. Originele inkt is inkt die door de printerfabrikant zelf ontwikkeld is en officieel ook bij de desbetreffende printer hoort. Een printer kost tegenwoordig bijna niets meer en er wordt ook weinig op verdient. De printerfabrikanten hebben hier echter een trucje op bedacht. Ze maken de printerinkt die bij hun printers hoort gewoon heel erg duur. Zo verdienen ze de printers toch nog dubbel en dwars terug.

Natuurlijk lagen er al snel kapers op de kust en er zijn een aantal slimme mensen geweest die de inkt na gingen maken. Nu kun je tegenwoordig dus klooninkt kopen. Dat is dus inkt die past in de printer van de printerfabrikant, maar niet door deze fabrikant gemaakt is. Stel je voor dat je bijvoorbeeld inktpatronen HP 302 of HP 301 nodig hebt, dan koop je die inkt niet van HP, maar van iemand die dit nagemaakt heeft en die wel in de printer van HP past. Dit geldt natuurlijk ook voor Epson, Brother of elk ander merk.

Het voordeel hiervan is dat de mensen die deze inkt gemaakt hebben, geen printers hoeven terug te verdienen en daarom hun inkt veel goedkoper aan kunnen bieden. Daarom is onze eerste tip om met klooninkt of huismerk inkt te printen.

Andere tips om te besparen op printkosten

Bovenstaande tip is eigenlijk de belangrijkste, maar hieronder hebben we nog een aantal tips samengesteld, die bij elkaar opgeteld ook nog een aanzienlijke besparing kunnen opleveren.

–        Print dubbelzijdig;

–        Stel de kwaliteit van een printje naar beneden;

–        Gebruik inktbesparende lettertypes zoals bijvoorbeeld Century Gothic, Courier of Times New Roman. Ecofont is speciaal gemaakt om op inkt te besparen, maar hier moet je wel een licentie voor aanschaffen;

–        Pas je printgedrag aan.