Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Redenen om een bouwkundige keuring aan te vragen

tijdens een tweede bezoek meer op de details gaat letten en misschien zelfs scheurtjes ziet? Hoe kom je erachter of een scheur cosmetisch is of dat het gaat om een funderingsprobleem? Laat een bouwkundige keuring bij Huiskeur uitvoeren. 

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Verkopers van een huis hebben een mededelingsplicht. Een mededelingsplicht wil zeggen dat de verkoper moet vertellen wat voor gebreken de woning heeft. Daarnaast heb je als koper de plicht om onderzoek te doen naar een woning. Je moet zo goed mogelijk onderzoeken wat voor gebreken er zijn aan een huis. Wat zichtbaar is aan de woning hoort bij de onderzoeksplicht van de koper. Zo moet je kijken naar zaken zoals cv-ketel, tocht, vochtplekken, kozijnen, schilderwerk en lekkages. Wil een bod op een woning doen, maar ben je niet zeker van de staat van de woning, dan is het verstandig een bouwkundige keuring aan te vragen.

Wat is een bouwkundige keuring precies?

Met een bouwkundige keuring wordt de staat van het huis bepaald. De bouwkundige kijkt tijdens de keuring het hele huis, eventuele opstallen, van de binnen- en buitenkant naar boven en beneden. Bij een bouwkundige keuring wordt er alleen visueel gekeken. Dat betekent dat er niets wordt afgebroken om achter iets te kijken. Wel wordt er door een bouwkundige op het dak gekeken en wordt er via kruipruimtes en luiken een inspectie gedaan aan de vloer. Na de keuring in het huis wordt er door de bouwkundige een rapport opgesteld met een kostenbegroting voor onderhoud en reparaties.

Is een bouwkundige keuring verplicht om te laten uitvoeren?

Het ontbindende voorbehoud van zo’n keuring staat inmiddels standaard in een voorlopig koopcontract. Echter is een bouwkundige keuring niet verplicht om te laten uitvoeren. Het is mogelijk een bod te doen onder voorbehoud, maar een verkoper kan ook geïnteresseerden in de woning kiezen met een bod zonder voorbehoud. Als koper sta je sterk bij de onderhandeling als je door middel van een bouwkundige keuring herstelpunten kunt opnoemen die nog niet eerder waren opgemerkt.

Waarom een bouwkundige keuring laten doen?

Ben je een koper van een nieuwe woning dan is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua repareren van eventuele gebreken. Zodoende kun je bepalen of je een woning wel of niet wilt gaan kopen. Daarnaast is een bouwkundige keuring te gebruiken als een ontbindende voorwaarde. Deze voorwaarden worden onderdeel van het onderhandelen met de verkoper. Word je bod geaccepteerd, dan vind je de voorwaarden van de bouwkundige keuring verwerkt in de koopovereenkomst. Met zo’n keuring kun je dus goed onderhandelen over de prijs.