Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Noppenfolie of radiatorfolie, wat is beter?

Radiatoren houden je huis warm. Maar radiatoren zitten aan je muren vast en stralen twee kanten op. Dat betekent dat er net zoveel warmte tegen de binnenkant van je buitenmuur aanstraalt als dat er de kamer in komt. Radiatorfolie en noppenfolie worden allebei ingezet om dit te voorkomen. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Is het de moeite waard om dit te doen? En zo ja, kun je dan beter noppenfolie of radiatorfolie gebruiken?

Hoe werkt radiatorfolie?

Wanneer je de radiatoren in je huis aanzet gaat er veel warmte verloren omdat er een muur opgewarmd wordt terwijl dit niet nodig is. Eigenlijk gaat bijna de helft van de warmte nutteloos verloren. En dat is zonde, zeker met de huidige energieprijzen! Om dit te voorkomen kun je achter de radiatoren een reflecterende folie aanbrengen. Deze kaatst de warmte terug de kamer in. Zo hoef je minder te stoken voor dezelfde warmte.

Isoleren met radiatorfolie: wat win je ermee?

Je kunt speciale radiatorfolie kopen om achter de radiatoren te bevestigen. Het is één van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Voor een paar tientjes haal je genoeg folie in huis om al je radiatoren in huis mee te isoleren. Wanneer je folie gebruikt zal je meteen merken dat de muur achter de radiatoren minder warm wordt. Afhankelijk van de soort folie kan dit tussen de 4 en 9 graden Celsius schelen.

Hoe zich dat vertaalt naar een besparing in harde Euro’s is moeilijker te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van onder andere:

  • Radiatortemperatuur
  • Type radiator
  • Luchtstromen
  • Overige isolatie

Daarnaast is het nog afhankelijk van hoeveel folie je aanbrengt. Het is begrijpelijk dat je de folie om esthetische redenen alleen achter de radiator wilt plaatsen.

Noppenfolie of radiatorfolie?

Je kunt zowel radiatorfolie als noppenfolie gebruiken. Het voordeel van radiatorfolie is dat het dunner is en daardoor makkelijker aan te brengen. Aan de andere kant is de extra dikte van noppenfolie beter voor de isolatiewaarde.

Wanneer je voor noppenfolie kiest is het overigens wel aan te raden om voor noppenfolie te kiezen die aan één zijde is voorzien van aluminiumfolie. Dit helpt bij het terugkaatsen van de warmte. Je brengt de folie dan aan met de glimmende kant richting de radiator. Nog een voordeel van noppenfolie is dat je het niet alleen voor de radiator maar bijvoorbeeld ook voor de kruipruimte of het isoleren van de zolder kunt gebruiken. In die gevallen kun je overigens ook kiezen voor gewone noppenfolie of noppenfolie met een extra dikke schuimlaag.