Solido Wonen
Image default
Rechten

Woning delen Amsterdam

Op de huidige woningmarkt is het moeilijk om een geschikte woning te vinden. Zeker als u alleen bent lijkt dit soms een onmogelijke opgave, en al helemaal als u in Amsterdam wilt wonen. Een goede oplossing hiervoor is een woning delen. Echter zitten aan woning delen verschillende regels, wetten, maar ook rechten verbonden waar u vanaf moet weten. Er zijn namelijk strenge eisen gesteld aan de huur en verhuur van panden en hier moet door alle partijen aan voldaan worden. Bij Hielkema & Co helpen we u graag om een waterdicht huurcontract op te stellen om conflicten te voorkomen. Lees snel verder voor meer informatie.

Regels en wetten voor woning delen

Een woning delen Amsterdam is sinds 2017 alleen toegestaan wanneer er maximaal twee volwassen in huis wonen. Verhuurders mogen uitsluitend meer volwassenen in een woning laten wonen wanneer hier een omgevingsvergunning voor aangevraagd is. Alleen is deze vergunning niet eenvoudig te krijgen. Dit zorgt ervoor dat u als huurder vaak niet snel een woning zult vinden of veel geld gaat betalen. Door een woning te delen kunt u de kosten wel enigszins drukken. U betaalt immers samen voor de ruimte en de vaste lasten die erbij komen kijken. Steeds meer mensen zullen daarom op deze manier van wonen overstappen. Zeker in Amsterdam is deze vorm van huren erg populair.

Huurrecht advocaat inschakelen

Voordat u een woning gaat delen in Amsterdam kan het goed zijn om een huurrecht advocaat in te schakelen. Samen met een advocaat kunt u dan namelijk naar het contract kijken, zodat eventuele geschillen op voorhand al voorkomen kunnen worden. Hiermee ziet u ook direct of de verhuurder zich aan de opgestelde regels van de gemeente houdt. Daarbij zou er bijvoorbeeld in het contract ook moeten staan dat onderverhuur verboden is. Als het contract in orde is gemaakt en door een huurrecht advocaat is goedgekeurd, kunt u er zeker van zijn dat u met een gerust hart uw handtekening kunt zetten.

Uw rechten als huurder

Uiteraard heeft u als huurder zelf ook rechten wanneer u een woning deelt. Wanneer u een woning huurt, moet de verhuurder bijvoorbeeld het groot onderhoud verrichten. Een woning die niet goed onderhouden is, zal veel ongemakken met zich meebrengen. Een huurrecht advocaat kan u ook hier veel informatie over geven. Ook kunnen de eventuele vervolgstappen besproken worden wanneer de verhuurder niets aan de woning doet. Uw wooncomfort moet namelijk altijd op goed niveau zitten.

Meer informatie? Neem contact op!

Wilt u meer informatie over de wetten en regels met betrekking tot woning delen in Amsterdam, of wilt u een huurrecht advocaat inschakelen? Neem dan contact met ons op! Wij staan voor u klaar en kijken graag samen met u naar wat wij voor u kunnen betekenen.

https://www.hielkemaco.nl/