Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Bespaar warm water door een elektrische boiler

We herkennen waarschijnlijk allemaal wel dat we de douche soms al aanzetten voor we er onder gaan, of we de afwas doen onder een lopende kraan in plaats van in een sopje. De hoeveelheid warm water die je gebruikt, kan zo best flink oplopen. Eén van de manieren waarop je flink wat water kunt besparen, is door middel van een elektrische boiler. Met een boiler kun je namelijk maar een maximale hoeveelheid warm water per dag gebruiken. Hierdoor zal je veel minder warm water gebruiken. Zo kom je er vanzelf achter dat je helemaal niet zo veel warm water nodig hebt als je wellicht van tevoren deed.

Hoe werkt het?

Een elektrische boiler is een vat gevuld met water, waarin zich verwarmingselementen bevinden. Het water wordt dan door middel van elektriciteit verwarmd. Er bevindt zich een temperatuurmeter in de boiler, dus het water kan nooit te warm worden (of de boiler oververhit). De boiler heeft altijd dezelfde hoeveelheid water, tenzij er meer warm water wordt verbruikt dan de boiler aan kan. Het bijkomende water kan dan niet op tijd worden verwarmd. In dat geval kun je een grotere boiler kiezen. Je kunt dus zelf van tevoren beslissen hoeveel warm water je op één dag wil kunnen gebruiken. Zo kun je een boiler kiezen die past bij het waterverbruik van jouw huishouden.

Het voordeel aan een boiler is dat het water direct warm wordt. Je verbruikt dus niet alleen minder warm water, maar ook minder water in het algemeen. Je hoeft namelijk niet de kraan eerst een tijdje te laten lopen, alvorens het water warm wordt.