Solido Wonen
Image default
Huishoudelijk

Hanglamp kopen voor iedere interieurstijl

Verlichting is heel erg belangrijk in een woning als het gaat om het creëren van sfeer. Wanneer je een stijlvol interieur hebt maar de verlichting hier niet juist op aangepast hebt, dan zullen, hoe mooi je meubels ook zijn, deze in het niet vallen. Het kiezen van de juiste verlichting is geen makkelijke opgave. Sterker nog het is één van de meest moeilijke zaken. Bovendien is verlichting niet goedkoop, wanneer je bijvoorbeeld een hanglamp kopen gaat, wil je hier natuurlijk lang plezier van hebben zonder er na enkele weken alweer op uitgekeken te zijn. 

Welke punten moet je in acht nemen bij het kopen van verlichting

Een goede hanglamp kopen of het aanschaffen van andere verlichting voor in je woning doe je met inachtneming van een aantal punten. Zo dien je rekening te houden met de stijl van je interieur, de kleur, de plek van de verlichting, de kleur en de sterkte van het licht en natuurlijk ook nog eens met je eigen smaak. Hanglampen en andere soorten verlichting vind je in oneindig veel varianten, zomaar even de juiste verlichting kopen is dus een onmogelijke opgave.

Een stijlvolle hanglamp kopen in de juiste vorm en maat

Wanneer je een hanglamp kopen wil voor boven een tafel kun je als eerste starten met het beoordelen van je interieur. Heb jij een klassiek, modern, Scandinavisch of misschien wel industrieel interieur? Kijk dan welke lampen hierbij passen. Vervolgens kun je naar de vorm van je tafel kijken. Boven een ronde tafel is een ronde lamp het mooiste. Boven een rechthoekige tafel kiest men meestal een verticale lichtbron. Dit zorgt voor de juiste verlichting over de gehele tafel. Ook het formaat van de lamp is belangrijk. Wanneer je een grote tafel hebt moet ook de lichtbron groter zijn om zo de gehele tafel te kunnen verlichten. Daarbij kun je ook onderscheid maken tussen de lichtsterkte boven een eettafel of het licht dat je boven bijvoorbeeld de keukentafel of de salontafel wilt hebben. 

Ook het materiaal van de hanglamp kan verschillen en heeft invloed op de stijl

Wil jij een hanglamp kopen van glas, riet, kunststof, veren, metaal of een hele andere materiaalsoort? Ook hierin is de keuze reuze. Misschien heb je een voorkeur, misschien moet je eerst even rondkijken welk materiaal jouw voorkeur heeft. Wanneer je gaat voor een kunststof hanglamp is deze makkelijk met een vochtige doek af te doen, dit geldt ook voor metaal. Houten hanglampen zijn ook redelijk goed af te stoffen maar zonder vocht. Wanneer je voor bijvoorbeeld een veren lamp gaat kun je stof verwijderen door te blazen of te kloppen. Naast het schoonhouden van de verschillende materialen waar een hanglamp van gemaakt kan zijn, geeft iedere soort ook een eigen sfeerimpressie. Een lamp van een zacht  materiaal zorgt bijvoorbeeld voor zachtheid en warmte in je kamer. Een metalen lamp is vaak strak en industrieel. Een veel geziene trend van vandaag de dag is het combineren van meerdere soorten, kleuren en materialen hanglampen boven één tafel. Ook deze keus heb je dus wanneer je een hanglamp kopen gaat.