Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Je badkamer renoveren met deze tips

Bij de renovatie van je badkamer komt een hoop kijken. Regelmatig duiken er dan ook onregelmatigheden en extra kosten op. Mede daarom kan de renovatie van een badkamer ook een hoop stress met zich mee brengen. Maar met de juiste tips is dit gemakkelijk te voorkomen. Want hoe je de badkamer ook gaat verbouwen, zelf of laten doen en wat je ook nodig hebt, van Beregeningspomp tot badkuip. De renovatie van de badkamer brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Ga je dus beginnen met de renovatie van je badkamer, lees dan vooral verder. Want wij zetten alle tips op een rijtje zodat jij geruisloos je badkamer kunt renoveren. 

Begin met een duidelijk stappenplan

Om ervoor te zorgen dat de renovatie van de badkamer soepel kan verlopen is het belangrijk voor jezelf houvast te creëren. Dit doe je door van te voren al overal over na te denken. Vervolgens verwerk je dit in een compleet stappenplan. Kijk er hierbij vooral na wat er allemaal verbouwd moet worden, hoeveel dit moet kosten en hoeveel tijd dit in beslag zal nemen. Zo voorkom je van te voren al dat er ongeziene kosten bijkomen, het meer tijd in beslag neemt of dat frustraties oplopen. In het stappenplan kun je het beste een aantal stappen nemen. Te beginnen met het maken van een grondplan en een indeling en het koppelen van tijd en kosten hieraan. 

Een grondplan en indeling maken

Het grondplan en de indeling zijn de basis van de badkamer. Hier kun je alles aan aflezen en zo bepalen waar je nodig hebt en wat. Teken hiervoor een grondplan uit, waarbij je de badkamer opgemeten hebt. Handigst is het om hierbij een schaal van 1/50 te nemen. Hiervoor deel je alle afmetingen door 50. Hierna kun je alles inpassen in het grondplan. Veel sanitair producten maken ook gebruik van standaard afmetingen, deze kun je dus makkelijk inpassen zonder dat je alles in de bouwmarkt hoeft op te meten. Zo kun je dus ook alle producten, zoals een Hydrofoorpomp en een wastafel makkelijk in het grondplan verwerken. 

Houdt de prijzen in de gaten

Hoe hoog de kostprijs van een renovatie oploopt is voornamelijk afhankelijk van twee factoren. Dit zijn de keuze of je het zelf doet of het laat doen en de keuze voor materialen. Vooral in sanitair producten en materialen kunnen de prijzen soms gigantisch uit elkaar liggen. Tevens is het belangrijk rekening te houden met het feit dat installateurs vaak enkel met sanitair werken dat je via hun zelf koopt. Bovendien kunnen vooral de kosten van badkamertegels en badkamermeubels snel en fors oplopen. Wanneer je alles zoveel mogelijk in eigen hand houdt is het aan te raden goed te zoeken naar de laagste prijzen. 

Tijdig de benodigde materialen en meubels bestellen

Als je slechts over één badkamer beschikt is het belangrijk dat het zo snel mogelijk verloopt, helemaal wanneer je niet over een nood badkamer beschikt. Probeer dus zoveel mogelijk van te voren en tijdig alle benodigde materialen en badkamermeubels aan te schaffen. Bij veel winkels moet je namelijk lang wachten alvorens de benodigde materialen en meubels geleverd kunnen worden. Ook wanneer je de renovatie van de badkamer laat doen is het aan te raden tijdig de vakman tijdig te contacteren en aan te geven wat jij wil. Zo kunnen ze zo snel mogelijk voor je aan de gang gaan.