Solido Wonen
Image default
Mode en Kleding

Je schoenen onderhouden: zo doe je dat nou echt! (en in de juiste volgorde)

Wanneer je schoenen koopt in de schoenenwinkel vraagt de persoon achter de kassa vaak of je nog iets nodig hebt om de schoen mee te onderhouden. De meeste mensen zeggen hier nee op. Toch is het een goed idee om kwalitatieve schoenen, zoals Mason Garments schoenen, goed te onderhouden. In dit artikel vertellen we je hoe je dat het beste doet.

Reinigen

Neem je dure schoenen eens in de zoveel weken even goed onder handen. Dit begint met een reiniging. Voor je je schoen kan behandelen moet deze vrij zijn van stof en vuil. Het reinigen van je schoen kun je gewoon doen met een borsteltje of nat doekje. Als je witte schoenen hebt met hardnekkige vlekken, kun je in de schoenwinkels ook speciale cleansers voor je sneakers kopen. Deze werken vaak ontzettend effectief.

Verzorgen

Ga vervolgens over op een verzorging van je schoen. Dit is vooral bij leren schoenen van belang, omdat de juiste verzorging het leer goed soepel houdt en het scheuren van het leer hiermee wordt voorkomen. Bij gladleer kun je dit doen met een poets. Dit hoeft niet per se een poets in de kleur van je schoen te zijn. Als je je schoen goed gereinigd hebt, is een kleurloze poets ook genoeg. Bij gevet leer of wat dikker stevig leer is een wax vaak aan te raden. Sommige leren schoenen hebben een reliëf. Hier zijn speciale verzorgende sprays voor te koop. Suède-schoenen verzorg je met een suéde spray, die het leer verzorgt en voorkomt dat de kleur terugloopt onder invloed van zonlicht.

Beschermen

Na reiniging en verzorging komt de bescherming: het zogenaamde inspuiten van een schoen. Het is erg belangrijk om dit goed te doen, stel dat je net de nieuwe Massif boots van Mason Garments hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze lang mooi blijven.

 

Doe dit overigens bij alle schoenen, behalve bij gevet leer (hierbij is een wax voldoende). Let op: een leerspray is de krachtigste, maar ook een vrij agressieve bescherming. Als je witte schoenen hebt of schoenen met metallic details, kun je het best kiezen voor een spray voor alle materialen. Veel mensen spuiten hun schoenen maar één keer in, maar omdat de protectielaag er na verloop van tijd af slijt, moet dit eigenlijk elke maand en na elke reiniging opnieuw gedaan worden.