Solido Wonen
Image default
Woningen

Waar kan asbest in huis zitten?

Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van asbest. In vrijwel de meeste oude woningen zul je asbest terugvinden wanneer dit nog niet is verwijderd. Asbest is namelijk een goedkoop en sterk materiaal dat dus perfect is voor constructies in een woning. Asbest komt voor in vloerbedekking, golfplaten, leidingen, dakleien en nog veel meer. Hoewel het materiaal goedkoop en stevig is, is het ook heel slecht voor de gezondheid. Omdat het in zoveel plekken van de woning kan zitten en erg schadelijk is, moet er gekeken worden of het ook in jouw woning zit.

Losse asbest

Losse asbest is wel erg schadelijk voor de gezondheid en moet ook snel verwijderd worden. Asbest brokkelt namelijk snel af waardoor er heel makkelijk asbestvezels de lucht in kunnen komen. Dit soort materiaal wordt losgebonden asbest genoemd. Je kunt dit materiaal terug vinden in veel oudere huishoudelijke apparaten, kachelplaten, spuitasbest en vinyl vloerbedekkingen. Houd dus ook rekening met mogelijk asbest in vloerbedekking.

Asbest in materiaal

Asbest kan verwerkt worden in materiaal waardoor je het er niet zomaar uit kan halen. Asbest werd veel verwerkt in cement, lijm en kunststof. Asbest is niet erg wanneer het vast blijft zitten in het materiaal. Maar het wordt een probleem wanneer deze vezels loskomen. De kans is klein dat deze vezels loskomen wanneer het materiaal in een goede staat is en niet wordt bewerkt. Bij dit soort asbest heb je de keuze om het te laten verwijderen. Maar in de meeste gevallen is dit eigenlijk niet nodig.

Woning inspecteren voor asbest

Het is heel lastig om zelf te constateren dat er asbest in de woning zit. Het beste is om een expert in te huren die voor jou in de woning kan kijken of er asbest zit. Dit is vooral nodig wanneer je van plan bent om een woning te verbouwen of slopen. Bij het bewerken van materiaal kan namelijk veel asbestvezels de lucht in komen. Schakel de hulp in van een expert via GaertnerMilieutechniek.nl om de asbest veilig te laten verwijderen.