Wat te doen met een blusdeken?

In de keukens van restaurants of kantines van bedrijven hangen van blusdekens. Je weet dat het iets te maken heeft met als er vuur is, maar wat doe je er precies mee als zo iets ooit mocht gebeuren? Met de blusdeken kan je het object want vuur heeft gevat afdekken. Doordat je het blusdeken over de vlammen plaats, zorg je ervoor dat het zuurstof wordt afgesloten. Zonder zuurstof kan vuur niet branden. De deken is dan ook gemaakt van materiaal dat niet snel vlam vat. Het blusdeken is eigenlijk vooral bedoeld voor het beschermen van mensen. Daarnaast kan het uiteraard ook gebruikt worden als er in de keuken iets vlam heeft gevat door bijvoorbeeld vlam in de pan of een ongeluk met de frituur. Bij gebruik van de blusdeken moet deze eerst uit de houder worden gehaald. Het advies is dan om de blusdeken om je handen te slaan zodat deze beschermd blijven. Je moet jezelf als het waren bedekken met de blusdeken door het zo hoog mogelijk tussen jou en de vlammen in te houden en erachter te blijven staan. Als je het vuur wilt afdekken, zorg dan dat er geen zuurstof bij het object wat in de brand staat kan komen. Wanneer dit allemaal goed is gegaan, laat het blusdeken dan een tijdje liggen om zeker te weten dat de brand gesmoord is. Wanneer er een vloeistofbrand was en de blusdeken gebruikt is, dan moet het blusdeken langer dan een half uur op het object of oppervlakte blijven liggen. Als je de deken te vroeg optilt, kan het zijn dat door de zuurstof die weer bij de vloeistof komt, dat het weer kan gaan ontvlammen. Wanneer er een persoon in de brand staat moet het slachtoffer op de grond gaan liggen en zal de persoon van boven naar onderen in het deken gewikkeld moeten worden. Als de vlammen zijn gedoofd moet het slachtoffer gekoeld worden, waar een schuimblusser dicht in de buurt is, is dit niet verstandig en moet het slachtoffer met koud water gekoeld worden.

http://schoens-safety.nl