Solido Wonen
Image default
Huishouden en schoonmaak

De wasdroger voor schone kleren

Wat is er nu lekkerder dan om schone kleren aan te doen. Het is heerlijk om te genieten van de kleren welke uit je wasmachine komen. Wanneer het niet zo zonnig is dan is het natuurlijk goed om een wasdroger in huis te hebben. Een goede wasdroger helpt je om de kleren mooi droog te maken. Genieten toch!?

Een wasdroger of een droogtrommel of droogautomaat, droogkast of droger is een toestel wat zorgt voor droge kleren. Er zijn meerdere woorden voor. In Nederland heeft meer dan de helft van de mensen een wasdroger in huis. Veel mensen kiezen ook voor een combinatie van een wasmachine en wasdroger.

De techniek

Een wasdroger met een trommel is een oplossing. De trommel wordt aangedreven via een riem met een elektromotor. Doordat er gaatjes in de trommel zit komt er lucht bij. Een verwarmingselement verwarmt de lucht welke wordt aangezogen. Met een tijdklok is het mogelijk om een programma te maken. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een vochtmeter om de droger automatisch te laten stoppen. De trommel kan met meerdere programma’s draaien. Het zal ook alle kanten op gaan om de was mooi droog te krijgen. Natuurlijk is er ook een veiligheid ingebouwd om de deur niet zomaar te openen onder het draaien.

Hoe ziet het eruit?

De vorm plus de afmetingen van de wasdrogers zijn vaak gelijk aan die van de wasmachine. Het maakt het zowel mogelijk om een wasdroger bovenop op een wasmachine te zetten, als andersom. Eigenlijk staat de wasmachine altijd onderop. Het is ook de meest zware machine van de twee.

De verschillende soorten wasdrogers

Er zijn twee verschillende methoden om het water af te voeren. Er is vochtige lucht welke via de flexibele waterslang afgevoerd kan worden. Ook is een condensor droger welke het vocht opvangt in een bakje. Een luchtafvoerdroger is vlugger klaar dan een condensdroger, maar kost omgerekend meer energie. De condensdroger vergt modaal slechts een derde van de energie van de luchtafvoerdroger, vooral omdat er meer warmte hierbinnen blijft plus het niet meer tevergeefs in de ruimte ter wordt geblazen. Eentje condensdroger is om meer zaken (toegevoegde ventilator, waterpomp plus condensor) meer storingsgevoelig. Wel een nadeel dus.

Eentje relatief nieuwe variant van een condensdroger is een warmtepompdroger. Het is een machine welke warmte uit hun omgevingslucht haalt.

Nieuwe technieken zorgen voor meer keuze. Let op het energieverbruik, de capaciteit en de programma’s, voordat je een droger koopt.

Heeft u nog Miele onderdelen nodig? Neem dan een kijkje bij Fiyo!